Na fotografiji je stavba Mestne občine Slovenj Gradec, pred njo je črn kip konja. Foto: Gorazd Kosmač, arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji je stavba Mestne občine Slovenj Gradec, pred njo je črn kip konja. Foto: Gorazd Kosmač, arhiv MMC RTV SLO

Društvo paraplegikov Koroške tudi letos organizira Festival drugačnosti, v okviru katerega se bodo na več prireditvah do konca septembra predstavile različne invalidske organizacije. Festival se danes, v četrtek, 5. septembra, začenja z odprtjem likovne razstave, do konca septembra pa med drugim pripravljajo še bazar v središču mesta in pohod na Rahtel.

Predstavitev raznolikosti in pestrosti delovanja društev, ki povezujejo invalide, ter izvedba prireditev, ki so medgeneracijske in povezovalne, je poleg izobraževalne note osnova, na kateri temelji Festival drugačnosti, je v imenu organizatorjev sporočil Stojan Rozman iz Društva paraplegikov Koroške. Ob tem je poudaril, da letošnje dogajanje zelo dobro prikaže tako sam boj z invalidnostjo kot tudi uspeh, ki ga posamezniki dosegajo kljub oziroma ravno zaradi invalidnosti oz. z njo. Prav tako dogajanje prikazuje ustvarjalno vključevanje invalidov v družbo, delo, šport, kulturo in podobno.
Pestro dogajanje
V okviru Festivala drugačnosti bodo tako v slovenjgraški knjižnici Ksaverja Meška drevi predstavili Invalidsko društvo ILCO za Koroško in odprli likovno razstavo ljubiteljske slikarke in predsednice društva Tanje Hari Vidmar.
Dogajanje se bo nadaljevalo prihodnjo nedeljo, 15. septembra, s tradicionalno prireditvijo Kolo povezuje, tri dni kasneje pa pripravljajo literarni večer, na katerem bosta svoji knjigi z avtobiografsko vsebino predstavila Jože Okoren in Aleš Kramolc.
Predstavitev invalidskih in humanitarnih organizacij
Eden od vrhuncev Festivala drugačnosti je tradicionalna predstavitev invalidskih in humanitarnih organizacij na odru in stojnicah, ki bo v središču Slovenj Gradca potekala 20. septembra, hkrati pa bodo v tistem času potekale tudi delavnice in predavanja na šolah. Letošnja posebnost bo plezalna stena in prikaz paraplezalstva ter obisk "angelov", so sporočili organizatorji.
Do konca festivala načrtujejo nato še 25. septembra predstavitev dokumentarnega filma Lastovke letajo nizko scenarista in režiserja Tadeja Čatra. V filmu gluhi spregovorijo o življenju brez zvoka, o vzrokih za izgubo sluha, spopadanju z lastno invalidnostjo in okolico, travmah, ki so jih doživljali, in posledicah, ki jih čutijo še danes.
Skupaj z Planinsko zvezo Slovenije pa bodo za zaključek festivala v četrtek, 26. septembra, pripravili pohod na Rahtel, dogajanje pa bo zvečer istega dne zaključilo predavanje na temo avtizma.
V mesecu septembru vabljeni v Slovenj Gradec na Festival drugačnosti.
V.R./ STA