Na fotografiji je otroško igrišče z igrali za otroke s posebnimi potrebami. Foto: občina Zagorje ob Savi
Na fotografiji je otroško igrišče z igrali za otroke s posebnimi potrebami. Foto: občina Zagorje ob Savi

Na območju Evroparka v Zagorju ob Savi so na zelenici velikosti 200 m2, ki leži med kolesarsko stezo in pešpotjo ob potoku Kotredeščica, uredili otroško igrišče z igrali za otroke s posebnimi potrebami.Občine Zagorje ob Savi, ki je projekt financirala v celoti, jes postavitvijo otroškega igrišča znova pokazala razumevanje za otroke s posebnimi potrebami.

»Namestili smo visokokakovostno gugalnico za guganje na invalidskem vozičku ter še dve gugalnici z navadnim sedežem, okroglim sedežem - ptičjim gnezdom in z gugalnim sedežem z ograjico oziroma varnostnimi pasovi. Pod vse gugalnice smo namestili tudi zelo kvalitetne gumi plošče puzzle. Za celotno ureditev novega otroškega igrišča je občina namenila slabih 20.000 evrov,« je povedala vodja oddelka za okolje in prostor Občine Zagorje ob Savi Tatjana Podbregar. Za umestitev na spodnji nivo Evroparka so se odločili, ker je ta lokacija bistveno lažje dosegljiva za gibalno ovirane. V bližini je parkirišče, pešpot ob igralih pa je tlakovana ter v istem nivoju. Izbor gugalnic s ptičjim gnezdom ter z navadnim sedežem omogoča uporabo tudi otrokom, ki niso osebe s posebnimi potrebami, s čimer so želeli zagotoviti druženje vseh otrok.

Pravica do igre za vse

»Ravno guganje je gibanje, ki najbolj ustreza osebam s spektroavtistično motnjo. Ti otroci pa zelo težko prenašajo hrup in jih vsak hrup moti, zato je smiselno, da so gugalnice locirane stran od zgornjega nivoja, kjer je ladjica Argonavtek ter druga igrišča. Otroci se na plezalih in igriščih pogosto lovijo, skačejo, kar povzroča hrup, ki pa moti osebe s spektroavtistično motnjo,« je še pojasnila Podbregarjeva ter dodala, da je zagorska občina s tem pokazala, da ima razumevanje za otroke s posebnimi potrebami. V Sloveniji so sicer otroška igrišča, ki bi omogočala inkluzijo otrok s posebnimi potrebami, bolj izjema kot pravilo. Pa čeprav je igra za otrokov razvoj tako pomembna, da je pravica do igre zapisana celo v Konvenciji o otrokovih pravicah.

Vesna Pfeiffer