Na fotografiji je ena od celjskih ulic, kjer so izobešeni plakati v obliki loparja za namizni tenis, z vabilom na SPINT 2018. Foto: ZŠIS - POK.
Na fotografiji je ena od celjskih ulic, kjer so izobešeni plakati v obliki loparja za namizni tenis, z vabilom na SPINT 2018. Foto: ZŠIS - POK.

Le še pet dni nas loči do začetka svetovnega prvenstva v namiznem tenisu za športnike invalide, ki ga bo med 17. in 20. oktobrom gostilo Celje. V Dvorani Zlatorog se bo za medalje potegovalo 325 igralk in igralcev iz 54 držav, slovenske barve pa bodo zastopali Barbara Meglič, Luka Trtnik, Primož Kancler.Organizatorja prvenstva sta Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite in Namiznoteniška zveza Slovenije.

»Mislim, da bom šele v Celju dojel, kaj sploh svetovno prvenstvo je, kaj prinaša, kaj pomeni. Tekmovanja se iskreno veselim. Tudi v času počitnic sem mislil na svetovno prvenstvo in razmišljal, kaj moram še narediti, da upravičim zaupanje. Prav zaradi svetovnega prvenstva sem na treningu še toliko bolj zbran, zavzet,« pred svetovnim prvenstvom v namiznem tenisu za športnike invalide SPINT 2018 razmišlja Luka Trtnik, ki tudi prizna, da bi se v Celju rad dokazal, sploh ker bo konkurenca močna in elitna. »Na zadnjem turnirju v Laškem sem se izkazal in to bi rad ponovil tudi na svetovnem prvenstvu. Vem, da bo naloga težja, vem pa tudi, da sem sposoben narediti nekaj iz sebe tudi na tem tekmovanju,« je odločen 20-letni Domžalčan, ki bo skupaj z Barbaro Meglič in Primožem Kanclerjem na tem tekmovanju zastopal Slovenijo.

Obeta se huda konkurenca

»Konkurenca bo izjemna, pridejo vse najboljše igralke na svetu. Vem tudi to, da mi do svetovnega vrha še nekaj manjka. Se pa bom borila, da pokažem, da sodim sem, predvsem pa tu ne bo prostora za strah. Ko se bojiš, pokažeš manj, kot dejansko zmoreš. Vse bom dala od sebe. Poseben užitek je igrati pred domačo publiko, ker pridejo navijači, ker pridejo domači. Takrat še z večjo željo zaigram, da se izkažem, ker so prišli v takem številu navijat zame in me podpreti. Verjamem, da bo tudi v Celju tako,“ pa se tekmovanja v domačem Celju veseli Barbara Meglič. 28-letna tekmovalka je nase vnovič opozorila lani na EPINT-u 2017, kjer je bila v svoji kategoriji na koncu uvrščena med od 5. do 8. mestom. »Priprave so potekale po načrtu, zato forma ni slaba. Do prvenstva je še nekaj časa, rad bi ohranil ta tempo treningov. Zelo nam je koristil in pomagal tudi močan mednarodni kamp v Laškem. Zame je bil to izvrsten trening. Na SPINT 2018 me čaka izjemna konkurenca. Vsaka zmaga, vsak dobljen set bo v tako močni konkurenci uspeh,“ dodaja še Primož Kancler.

Ambasadorka bo Mateja Pintar Pustovrh

Mateja Pintar Pustovrh se lahko pohvali z dvema olimpijskima kolajnama v namiznem tenisu, na paraolimpijskih igrah v Atenah leta 2004 je osvojila zlato, štiri leta pozneje v Pekingu je bila še bronasta. Svojo bogato športno kariero je končala pred tremi leti, danes pa je uspešna poslovna ženska, in tudi ambasadorka SPINT 2018. Pintarjeva, ki je na invalidskem vozičku zaradi poškodbe, ki jo je imela pri svojih petnajstih letih, bo tudi strokovna komentatorka na prenosih iz Celja, ki naj bi, ko sporočajo z Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite, dosegli več kot 250 milijonov gledalcev. Za produkcijo bo skrbela slovensko-češka ekipa, ostalo pa bo v domeni Mednarodne namiznoteniške zveze. Slovenija je v minulem letu organizirala tudi evropsko prvenstvo EPINT 2017, letos maja pa v Laškem že 15. Slovenia Open Thermana Laško.

V Celje prihajajo najboljši igralci in igralke sveta

28-letni Feng Panfeng prihaja s Kitajske, v svoji konkurenci v razredu 3 je nesporni šampion že več kot desetletje. Pohvali se namreč lahko z že štirimi zlatimi paraolimpijskimi kolajnami. Od leta 2005 kolajne zbira tudi 30-letni Kitajec Ningning Cao, ki se lahko v razredu 5 pohvali z dvema paraolimpijskima medaljama. 46-letna Borislava Perić-Ranković je prvo ime na svetovni lestvici v razredu 4, kjer kot vodilna čaka svetovno prvenstvo SPINT 2018 v Celju. Igralki, rojeni v Bečeju, v bogati zbirki naslovov in lovorik manjka le še naslov svetovne prvakinje v posamični konkurenci. Tudi 30-letna Nizozemka Kelly Van Zon od leta 2009 kraljuje v svojem tekmovalnem razredu 7. Začela je z evropskim naslovom v italijanski Genovi leta 2009, največja uspeha pa je dosegla v letih 2012 in 2016, ko je osvojila in obranila paraolimpijsko zlato. Z izjemno kariero se lahko pohvali tudi komaj 29-letna Poljakinja Natalia Partyka, ki je štirikratna, tudi aktualna, paraolimpijska prvakinja, v Celje pa prihaja po nov uspeh tudi kot aktualna evropska in svetovna prvakinja. V Slovenijo se rad vrača tudi 30-letni Will Bayley, ki je ravno v Laškem leta 2006 prvič igral v mednarodni konkurenci. Britanec, ki trenira pod taktirko Slovenca Gorazda Vecka. je aktualni svetovni in paraolimpijski prvak. Iz Belgije prihaja na SPINT 2018 tudi 18-letni Laurens Devos. Pohvali se lahko z dvema naslovoma evropskega prvaka, pred dvema letoma pa se je na sam vrh zavihtel tudi na paraolimpijskih igrah v Braziliji. Z zlatom na v Riu je postal najmlajši paraolimpijski prvak v zgodovini iger.

V.P.