Olimpijski znak pred športno dvorano. Foto: Reuters, arhiv MMC RTV SLO
Olimpijski znak pred športno dvorano. Foto: Reuters, arhiv MMC RTV SLO

Tokio bo naslednje leto od 25. avgusta do 6. septembra gostil 16. paraolimpijske igre. V sredo, 28. avgusta 2019, Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (ZŠIS-PK) vabi na slavnostni začetek odštevanja do paraolimpijskih iger.
Ob tej priložnosti bo zagnan poseben odštevalnik dni do paraolimpijskih iger, parašportnika kandidata za paraolimpijske igre, paraplavalec Darko Đurić in parakolesar Gregor Habe, ter vodja paraolimpijske odprave dr. Boro Štrumbelj pa bodo spregovorili o svojih pripravah in željah za ta pomembni športni dogodek. Športnicam in športnikom invalidom bodo srečo zaželeli tudi veleposlanik Japonske, nj. eksc. Masaharu Yoshida, v.d. generalne direktorice Direktorata za šport, Poljanka Pavletič Samardžija, ter predstavniki sponzorjev Slovenskega paralimpijskega komiteja. Odštevalnik bo slavnostno odprl paraolimpijec Jože Okoren, dobitnik bronaste paraolimpijske kolajne v metu diska leta 1972.
Uradnemu delu bo sledila predstavitev košarke na vozičkih in parakolesarstva, nastopili bodo tudi otroci iz vrtca Otona Župančiča Ljubljana.
Paraolimpijske igre v Tokiu
Na prihajajočih paraolimpijskih igrah bo okrog 4500 športnic in športnikov, ki se bodo v 540-ih dogodkih merili v 22-ih športnih panogah. Slovenija bo imela na Japonskem priložnost osvojiti že 50. paraolimpijsko kolajno. Naši parašportnice in parašportniki zato v teh dneh, tednih in mesecih pospešeno lovijo ustrezne norme, ki jih bodo pripeljale v krog kandidatov za nastop.
V sredo, 28. avgusta 2019, ob 10. uri, vabljeni pred Lidlovo trgovino na Toplarniški ulici 10 v Ljubljani na zagon odštevalnika do paraolimpijskih iger 2020 v Tokiu.
V. R.