Na fotografiji je moški, ki ima črno brado in brke. Na ustnice ima prislonjeno črno elektronsko cigareto in izpihuje siv dim. Foto: Reuters
Na fotografiji je moški, ki ima črno brado in brke. Na ustnice ima prislonjeno črno elektronsko cigareto in izpihuje siv dim. Foto: Reuters

Gluhi gledalci lahko edino potrošniško oddajo v Sloveniji ob torkih ob 17.30 sočasno s slišečo javnostjo, ki oddajo Koda gleda na TV SLO 1, spremljajo na MMC TV, kjer vsebine v slovenski znakovni jezik izmenično tolmačita Nataša Kordiš in Tanja Giuliatti Davinić.V Oddaji Koda tokrat o elektronskih cigaretah, zaradi katerih naj bi v ZDA umrlo že šest ljudi.

V ZDA, kjer naj bi zaradi uporabe elektronskih cigaret zbolelo več kot 400 oseb v 33 ameriških zveznih državah, so doslej identificirali šest smrtnih primerov zaradi bolezni pljuč, ki jih povezujejo z uporaboe-cigaret. Zdravstveni uradniki ob tem opozarjajo, da vzrok bolezni še ni dokončno pojasnjen. Ni namreč jasno ali so bolezni povezane s posameznimi napravami za vdihavanje pare ali pa z določenimi kemikalijami, ki se vdihavajo z elektronskimi cigaretami. Jasno je le to, da je v večini primerov smrti in bolezni šlo za mlade, sicer zdrave ljudi, ki so pred hospitalizacijo intenzivno kadili elektronske cigarete.Zaradi tega se vse več ameriških mest in držav odloča za omejitev oziroma prepoved prodaje elektronskih cigaret, ki so še posebej popularne med mladimi.

Problematične naj bi bile arome e-cigaret

Samo v letu 2017 je ameriški urad za zdravila in prehrano zabeležil 78-odstotni porast uporabe elektronskih cigaret med mladostniki. Lani je kadilo kar 3,6 milijonov otrok v ZDA. Ob tem strokovnjaki opozarjajo, da so še posebej problematične številne arome e-cigaret, opozarjajo pa tudi na veliko koncentracijo nikotina v teh izdelkih. Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) zdaj analizira vzorce in raziskuje povezave z različnimi kemikalijami, kot sta nikotin in THC. Iz laboratorijev FDA in zvezne države New York poročajo, da so pri številnih primerih našli acetat vitaminaE. Čeprav tega ni v vseh primerih izbruha bolezni, FDA vseeno priporoča izogibanje vdihavanju tega acetata. Preiskave se osredotočajo tudi na možnost prevarantskih prodajalcev, ki naprave oziroma tulce polnijo zdomnevno škodljivimi snovmi, česar pa kupci ne vedo. V večini primerov naj bi šlo za vdihavanje THC-ja.

Kako je v Sloveniji

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje uporabo elektronskih cigaret odsvetujejo, še posebej otrokom, mladostnikom, nosečnicam, ženskam, ki načrtujejo nosečnost, bolnikom s kroničnimi obolenji, predvsem dihal, in nekadilcem. Uporaba elektronskih cigaret lahko predstavlja morebitno kratkoročno korist le za kadilca, ki nikakor na drug način ne zmore opustiti kajenja tobaka, je zapisano na spletni strani NIJZ. Med odraslimi prebivalci Slovenije elektronsko cigareto uporablja manj kot odstotek, ugotavljajo na NIJZ, med mladostniki pa so ti deleži znatno višji. Med anketiranimi 17-letnimi dijaki iz vse Slovenije je leta 2017 o tem, da so že uporabili elektronsko cigareto kadarkoli v življenju, poročala več kot tretjina vseh. In prav mladi so tudi najbolj dovzetni za oglaševalske prijeme tobačne industrije. Ta jih lahko s svojimi akcijami pripelje v dolgoletno odvisnost in s tem močno ogrozi njihovo zdravje. »Kdaj poskusim,« je ekipi Kode zaupal najstnik, ki sicer prizna, da ga žene predvsem radovednost: »Hočem vedeti, kakšen je občutek. To se mi zdi bolje kot cigarete.« Zaskrbljujoč je podatek, da sov prejšnjem šolskem letu šolski delavci zaznali uporabo elektronskih cigaret v skoraj 40 odstotkih osnovnih šol in v več kot polovici srednjih. Najstniki so osrednja ciljna skupina in potencialni dolgoletni kupci izdelkov tobačne industrije. »Mladi veliko hitreje posežejo po cigareti z okusom vanilje ali čokolade, obenem pa ta okus zakrije težo nikotina in vseh drugih škodljivih snovi, ki so v tekočini v elektronskih cigaretah,« pove Nina Rogelj Peloza iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.

Dolgoročne posledice bodo znane čez desetletja

»Arome, če jih vdihavaš, so potencialno škodljive. Znano je tudi, da so kot sestavina v elektronskih cigaretah nekateri karcenogeni toksični pripravki, recimo formaldehid. Našli so aceton, tudi kovine in še ugotavljajo, da so veliko bolj drobni delci, ki se bolje resorbirajo, globlje gredo v sistem, v pljuča in potencialno tudi kam naprej,« opozori dr. Mihaela Zidarn s Klinike Golnik ter doda: »O dolgoročnih učinkih se na žalost še ne da govoriti, tudi pri klasičnih cigaretah se je po 20 letih masovne uporabe začelo sumiti, da so možen vzrok pljučnega raka.« Kakšne bodo dolgoročne posledice vdihavanja topil, arom in ostalih sestavin elektronskih cigaret, bo torej znano čez nekaj desetletij, že zdaj pa vemo, da je v 20. stoletju zaradi kajenja umrlo 100 milijonov ljudi, v 21. pa stroka pričakuje milijardo smrti.

Več v oddaji Koda

Odgovore na številna vprašanja, ki se odpirajo zaradi smrtnih primerov med uporabniki elektronskih cigaret v ZDA, boste dobili v oddaji Koda, ki jo boste lahko v slovenskem znakovnem jeziku spremljali tudi v torek, 24. septembra ob 17.30 na MMC TV na povezavi: http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc. Vse objavljene oddaje si boste pozneje lahko znova ogledali tudi v arhivu MMC, na spletni strani www.dostopno.si, pod rubriko Oddaje z znakovnim jezikom.

V.P.