Glavni trije liki nove kriminalistične serije Ekipa Bled: Ferdo, Luka in Nives (od leve), ki jih upodabljajo igralci Gaber Trseglav, Janko Mandić in Barbara Cerar. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Glavni trije liki nove kriminalistične serije Ekipa Bled: Ferdo, Luka in Nives (od leve), ki jih upodabljajo igralci Gaber Trseglav, Janko Mandić in Barbara Cerar. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba

Resni primeri so za resne ljudi in ti iz Ekipe Bled – Luka, Nives in Ferdo – imajo glavo in srce na pravem mestu. Predstavljamo vam člane ekipe Bled:

Luka Glažar, igra ga Janko Mandić, mlad perspektiven kriminalist, si je prišel navzkriž z nadrejenimi v Ljubljani, zato so ga premestili v novo delovno okolje. Vzroki za njegovo premestitev so zaviti v skrivnost. Na Bledu postane član majhne kriminalistične ekipe v lokalni policijski enoti. Luka nerad govori o svoji preteklosti; po incidentu v Ljubljani, v katerem je med akcijo umrl njegov bivši kolega in prijatelj, se je odločil, da med sodelavci ne bo več iskal prijateljev. Ne bo se vtikal v stvari, ki se ga ne tičejo.

Ferdo Svetina, ki ga upodablja Gaber Trseglav, kriminalist in veteran Blejske postaje, vdovec in ne več preveč zagrizen lovec ni navdušen, da je v ekipo dobil ljubljanskega prišleka. Nezaupljiv je do njegovih idej, do drugačnih metod dela, do tega, da se Luka »nosi previsoko«, nenazadnje do tega, da Luka ni domačin.

Zato pa v ekipo Bled mlajšega Luka takoj sprejme Nives Šmid, igra jo Barbara Cerar, tretja v ekipi kriminalistov, ki morajo zaradi majhnosti postaje včasih reševati tudi precej preproste primere. Zdravorazumska Nives ne deli predsodkov s Ferdom, a kmalu opazi, da je Luka, poleg tega, da zna biti odličen pri svojem delu, lahko hkrati tudi preveč zagnan in neomajno vztrajen. Kot se izkaže, včasih na škodo vpletenih in tudi samega sebe.

Prizor iz serije Ekipa Bled: v pisarni za pisalnimi mizami sedi nekaj ljudi, policist v uniformi jim pred belo tablo nekaj razlaga. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prizor iz serije Ekipa Bled: v pisarni za pisalnimi mizami sedi nekaj ljudi, policist v uniformi jim pred belo tablo nekaj razlaga. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Služba je služba, družba pa družba

Že prvi dan na Bledu se Luka popolnoma nehote vplete v zgodbo Globočnikov, stare in premožne Blejske družine. Z nejevero gleda, kako se Ferdo trudi prikriti škandal, v katerega je vpleten Jakob Globočnik, odvetnik in občinski svetnik. Luka negoduje, a nima kaj. Nato še isti dan v Lukovo življenje vstopi Sara Globočnik, z njeno vlogo se je spoprijela Mija Skrbinac, Jakobova hči, ki končuje študij v Ljubljani. Luka se zaplete tako s Saro, kot tudi z njeno družino, o kateri si na Bledu na glas nihče ne upa reči nič slabega.

Luka (Janko Mandić) in Sara (Mija Skrbinac) stojita drug nasproti drugega in si resno zreta v oči. Prizor iz serije Ekipa Bled. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Luka (Janko Mandić) in Sara (Mija Skrbinac) stojita drug nasproti drugega in si resno zreta v oči. Prizor iz serije Ekipa Bled. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba

Luka kot mladega kolega pošiljajo na različne primere, včasih tudi take, ki se jih v Ljubljani ne bi niti dotaknil. Tako rešuje problem izginule svinje, se ukvarja z okradeno bogato izseljenko, ki ima rada mlajše moške, z Nives lovita tatova salamoreznice, vsi skupaj pa se lotevajo tudi težjih primerov. Intenzivno preiskujejo drzen rop v središču Bleda, ne nazadnje pa so v primeru nasilne smrti osumljeni tudi nekateri člani ekipe Bled.

Mladi kriminalist na Bledu počasi odkriva, kako so v takem majhnem kraju vsi globoko povezani. Če že niso v sorodstvu, pa njihove vezi iz takšnih ali drugačnih razlogov segajo daleč v preteklost. Bled, ki ga Luka na začetku dojema kot neke vrste prostovoljno izgnanstvo, počasi, a nezadržno zleze pod njegovo kožo. A ko se končno odloči, da bo zares ostal, se stvari obrnejo v popolnoma novo smer.

Prizor s snemanja, snemalec s kamero na rami snema, okoli njega stoji še nekja čalanov snemalne ekipe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prizor s snemanja, snemalec s kamero na rami snema, okoli njega stoji še nekja čalanov snemalne ekipe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nastanek Ekipe Bled

18-delno serijo s 25-minutnimi deli je za TV Slovenija snemala produkcijska hiša Sever & Sever. Scenarije sta napisala Gregor Fon in Nina Zupančič, režiral pa jo je Blaž Završnik. Gregor Fon in Blaž Završnik sta tudi avtorja serije.

V seriji igrajo Janko Mandić, Barbara Cerar, Gaber Trseglav in Mija Skrbinac, v epizodnih vlogah pa se pojavijo še Matija Vastl (kriminalist Urh iz Ljubljane), Milan Štefe (Jakob Globočnik), Maruša Oblak (Irena Globočnik), Lovro Zafred, Matej Tunja, Robert Prebil in drugi.

Zvočni opis za slepe in slabovidne je napisala in interpretirala Carmen L. Oven. Z njo smo se pogovarjali o pristopu k opisovanju kriminalistične serije Ekipa Bled.

Serija Ekipa Bled ima 18 delov. Ste si, preden ste začeli opisovati, ogledali vse, ali ste delali vsak del posebej?

Najprej sem pogledala tri dele drugega za drugim in to zelo pozorno. Kmalu sem ugotovila, da serija seveda želi graditi za vsak lik nek določen in precej jasen karakter, vsak del pa je imel svojo zgodbo in posredno z njo se je razvijal tudi posamezni lik. Takrat sem se prepustila vsakemu delu posebej in ugotovila, da tako tudi sama lažje gradim zgodbo zvočnega opisa.

Glede na to, da gre za kriminalističen žanr, ali ste morali raziskati terminologijo, se morda posvetovati glede kakšnih strokovnih izrazov?

Pojavilo se mi je nekaj vprašanj, da. A kot ljubiteljica tega žanra, tudi v literaturi, se je vse pojavilo kot prijazen izziv. Na primer, kako čim bolj nazorno opisati forenzično opremo, ali nek forenzičen postopek, kako opisati pripomočke za drogiranje. Težava nastopi le v omejenosti časa, ker bi te stvari res želela čim bolj podrobno opisati.

Ste morali slog opisovanja posebej prilagoditi, da se gladko vpne v dialoge in v zvočno podlago?

Da, s tem da se tega na začetku niti nisem dobro zavedala. Pri zvočnem opisovanju se skušam približati atmosferi filma, serije. Ne želim odstopati od neke osnovne naracije, zato pogosto filme prej večkrat pogledam. Da film začutim, ne le gledam. Včasih uspe bolj, drugič manj. Serija Ekipa Bled me je naravnost potegnila vase. Verjetno tudi zaradi glasbene podlage, ki se mi zdi odlična.

Pri zvočnem opisu je pomembna tudi glasovna interpretacija. Na kakšen način ste besedilo torej tudi glasovno interpretirali?

Glede na kriminalističen žanr se mi je zdelo pomembno, da v določenih trenutkih ostajam zadržana, spet v drugih pa določene stvari povem bolj doživeto. Raven, moč in barvo interpretacije prilagajam situacijam in prizorom, oziroma sporočilom, ki jih ta prinašajo. Prepustim se zgodbi, atmosferi. Interpretacijo vnaprej prilagodim pri vsebinah za otroke, pri vsebinah za odrasle pa tudi pri interpretaciji izhajam iz zgodbe in atmosfere, ki jo v tistem trenutku in prizoru, filmska zgodba ponuja.

Carmen, hvala za pogovor.

Vabljeni k spremljanju izvirne slovenske kriminalistične serije Ekipa Bled naslednjih osemnajst sobotnih popoldnevov na TV SLO 1. Zvočni opis je dostopen na dodatnem zvočnem kanalu.