Fotografija iz špice oddaje Ugriznimo znanost. Foto: arhiv TV Slovenija
Fotografija iz špice oddaje Ugriznimo znanost. Foto: arhiv TV Slovenija

Četrtek, 9. januarja 2020
Ugriznimo znanost, ob 17.25
Podnaslov: Poskusi na živalih

V vsakdanjem življenju se ni mogoče izogniti uporabi rezultatov raziskav na živalih. Z uporabo laboratorijskih živali smo spoznali človeško biologijo in dobili znanje o anatomiji, osnovnih fizioloških procesih v organizmu in vzrokih za bolezni. Živali imajo pomembno vlogo pri raziskavah, ki dajejo upanje obolelim za rakom, demenco ali drugimi boleznimi, ki jih še ne znamo dovolj dobro zdraviti.
Število laboratorijskih živali danes omejujemo in strogo nadzorujemo, vendar vsa zdravila in nove metode diagnosticiranja in zdravljenja preizkušamo na živalih. Zakaj potrebujemo poskuse na živalih?

Logotip oddaje Na kratko. Foto: arhiv TV Slovenija
Logotip oddaje Na kratko. Foto: arhiv TV Slovenija

Na kratko, ob 17.55
Podnaslov: Lažne novice

Nekoč smo še verjeli, da ima laž kratke noge, danes pa čedalje bolj velja, da laž prepotuje pol sveta, medtem ko si resnica komaj obuje čevlje. Smo res vstopili v postfaktično družbo, v kateri dejstva ne štejejo več, šteje samo dobra zgodba? Lažne novice niso nov pojav, je pa res, da jih še nikoli ni bilo tako preprosto ustvariti in da se še nikoli niso tako hitro širile kot prav danes. Več v oddaji Na kratko!

Oddaje s tolmačem so po premiernem predvajanju dostopne tukaj: https://www.rtvslo.si/dostopno/znakovni-jezik. Do podnaslovljenih oddaj pa lahko dostopate tukaj: https://www.rtvslo.si/dostopno/podnapisi. x