Moj novi cilj
Ponedeljek, 6. september, ob 16.45, TV SLO 2

Šport je tisti, ki briše meje mogočega ter daje priložnost, da se lahko vanj vključijo vsi. Tudi invalidi. Šport ne izbira telesa, ampak duh izbere šport. Ker biti invalid, še ne pomeni biti brez športnega duha. Poleg tega pa šport ni pomemben samo iz vidika tekmovalnosti, ampak tudi zaradi načina vključevanja v družbo.

V dokumentarnem filmu Moj novi cilj nastopajo športniki invalidi, udeleženci in dobitniki paraolimpijskih medalj, tudi dobitnik prve slovenske paraolimpijske medalje iz leta 1972, pa tudi tisti, katerih novi cilj je nastop na paraolimpijskiih igrah. In morda bo ravno kdo izmed njih postal dobitnik že 50. jubilejne slovenske paraolimpijske medalje.

Zvočni opis je pripravila in interpretirala Maja Šumej.

Na peronu železniške postaje stoji invalidski voziček. Ob peronu se vijejo tračnice. Foto: SOJ RTV SLO
Na peronu železniške postaje stoji invalidski voziček. Ob peronu se vijejo tračnice. Foto: SOJ RTV SLO

Mestne promenade: Trbovlje
Sreda, 8. september, ob 17.25, TV SLO 1

Zasavje je bilo nekoč najbolj industrializirano področje Slovenije s prevladujočim delavskim prebivalstvom, kar je dajalo pečat in usmerjalo razvoj osrednjega zasavskega mesta, Trbovelj. Oddaja bo gotovo izstopajoča, saj bo predstavila zlasti industrijsko dediščino premogovništva in rudarstvo, ki je kar dvesto let oblikovalo tako urbanizacijo kraja kot način življenja, po zaprtju rudnikov pa Trbovlje iščejo novo identiteto. Pogled na domače mesto bo predstavil arhitekt Gvido Burja, spomnili pa bomo tudi dela kiparja Stojana Batiča in slikarja Marija Preglja, ki sta s svojimi likovnimi umetninami delavske Trbovlje tudi umetniško oplemenitila.

Zvočni opis je prirpavil in interpretiral Miha Zor.

Črno-bela fotografija mesta, čeznjo napis Mestne promenade. Foto: SOJ RTV SLO/Andrej Doblehar/RTV Slovenija
Črno-bela fotografija mesta, čeznjo napis Mestne promenade. Foto: SOJ RTV SLO/Andrej Doblehar/RTV Slovenija

Posebne zgodbe: Disleksija
Četrtek, 9. septembra, ob 17.25, TV SLO 1

Disleksija je za vedno, ne izgine in ne pomeni samo težav pri branju, pisanju ali matematiki, temveč se med drugim kaže tudi pri koordinaciji, ravnotežju, zbranosti. O posmehovanju, podcenjevanju, premagovanju težav in uspehih pripovedujejo junaki še enih Posebnih zgodb. Klari so disleksijo odkrili šele v srednji šoli, do takrat je težave premagovala z veliko truda in dodatnega učenja sama. Danes ima pred seboj jasen cilj, o katerem ne dvomi, da ga bo dosegla. Vid in Uroš sta brata, oba z diagnozo disleksija. Starejši petošolec je zaradi težav z branjem ponavljal tretji razred, ob strokovni pomoči težave zdaj obvladuje. Mlajši Uroš ima težjo obliko disleksije in hodi na korektivne treninge. Gojc se je za študij slovenščine, knjižničarstva in pozneje tudi za igralski poklic odločil iz kljubovanja disleksiji oziroma kompleksom, ki jih je v otroštvu imel zaradi nerazumevajoče učiteljice. Več o disleksiji in življenju s to dedno, nevrološko pogojeno motnjo bosta povedala tudi klinična psihologinja dr. Mateja Hudoklin in dr. Marko Kalan, profesor defektologije.

Zvočni opis je pripravila in interpretirala Mojca Mavec.

Uroš in dr. Kalan v Svetovalnem centru za otroke, starše in mladostnike Ljubljana. Foto: SOJ RTV SLO
Uroš in dr. Kalan v Svetovalnem centru za otroke, starše in mladostnike Ljubljana. Foto: SOJ RTV SLO

Betonske sanje
Četrtek, 9. septembra, ob 17.50, TV SLO 2

Dokumentarni film o sanjah in realnosti. O gradnji ladij na slovenskih dvoriščih.
Kakšno ceno plačujejo tisti, ki so se lotili ultimativnih sanj svoje dobe? Kako se danes spopadajo z zapuščino svojih življenjskih odločitev, težo sanj, ki zdaj, kot kosi betona, ležijo na njihovih dvoriščih? V filmu Betonske sanje se režiser in scenarist Urban Zorko, fasciniran nad ambicijami, ki nas ženejo, poda na krove in vrtove … V življenja tistih, ki so si upali zapluti na pot svojih sanj in se lotili gradnje ene največjih amaterskih ambicij svojega časa - svoje lastne ladje.

Zvočni opis je pripravil in interpretiral Miha Zor.

Velika betonska ladja, na njej sedi moški s harmoniko. Foto: Televizija Slovenija
Velika betonska ladja, na njej sedi moški s harmoniko. Foto: Televizija Slovenija

Mestne promenade: Tržič
Sobota, 11. septembra, ob 17.50, TV SLO 1

Tržič se je kot urbano naselje izoblikoval med hribi ob pomembni prometni cesti, ki je povezovala Kranjsko in Koroško, kulturni spomeniki pa pričajo o njegovem nekdanjem ugledu. Vsak izmed nas je v življenju že hodil naokrog v čevljih izdelanih v Tržiču, ki ga je zaznamovala bogata čevljarska tradicija. Danes jo ohranjajo le še posamezni izdelovalci, razvoj te rokodelske in nato industrijske obrti, ki jo narekovala razvoj in način življenja kraja, pa si lahko ogledamo v zbirkah Tržiškega muzeja. Pogled na domače mesto Tržič bodo predstavili kustos Bojan Knific, etnologinja Pija Japelj in mojster rokodelske obrti Matej Kosmač.

Zvočni opis je pripravil in interpretiral Miha Zor.