Slovenska zastava. Foto: AP
Slovenska zastava. Foto: AP

Slovenija 30 let, ob 20. uri

Slovenija praznuje svoj 30. rojstni dan. Televizija Slovenija bo 30-letnico države zaznamovala s posebno oddajo, ki bo sestavljena iz dveh sklopov.

V uvodnem delu ob 19.30, v Dnevnikovem izboru, se bo voditeljica Tanja Gobec pogovarjala s prvima predsednikoma države in vlade Milanom Kučanom in Lojzetom Peterletom; o tem, kako so tekle priprave na osamosvojitev, o razglasitvi države in o tem, kakšna je država danes, po 30 letih. Ob 20. uri pa se ji bodo v studiu pridružili znanstvenica prof. dr. Tatjana Avšič Županc, svetovno priznana virologinja, ki je odkrila virus zika, danes pa se ukvarja z raziskovanjem virusa SARS-CoV-2, vrhunski športnik, smučarski skakalec Peter Prevc, ki ga je v televizijski zgodovini l. 2015 ob prenosu iz Planice gledalo največ gledalcev naše televizije, in pisatelj in dramatik Tone Partljič, dobitnik Prešernove nagrade, tudi politik, nekdanji poslanec v slovenskem parlamentu. Pogovarjali se bodo o pomenu države, kako je zaradi njihovih dosežkov bolj prepoznavna, o ponosu, o domoljubju in o tem, kako vrhunski dosežki posameznika prispevajo k rasti in ugledu države. V oddajo se bodo v živo iz treh različnih prizorišč, Trga republike, Državnega zbora in ulic Ljubljane, z gosti vklapljali naši novinarji Katarina Golob Veselič, Andreja Gregorič in Gregor Drnovšek.

Oddaja Slovenija 30 let bo s tolmačem v slovenski znakovni jezik predvajanja na TV MB.

Oddaja Slovenija 30 let bo na voljo tudi z zvočnim opisom, dostopnim na dodatnem zvočnem kanalu. Zvočni opisovalec Miha Zor.

Proslava ob dnevu državnosti, ob 21. uri

Na Trgu republike v Ljubljani se bo v petek, 25. junija 2021, ob 21. uri začela osrednja državna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti in zaznamovanju prevzema predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, na katero so vabljene vse prebivalke in prebivalci naše domovine. Državna proslava bo sestavljena iz dveh delov.

V prvem delu bomo proslavili največji dogodek v zgodovini naroda – razglasitev in obrambo države, kar se bo izrazilo skozi pesem, ples in recitale ter čestitke iz domovine in tujine. Govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

V drugem delu proslave bosta v okviru začetka predsedovanja Svetu EU-ja zbrane nagovorila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

V kulturno-umetniškem delu slovesnosti bodo nastopili tenorist Aljaž Vesel, Mešani pevski zbor Crescendo z zborovodjo Žigo Kertom, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Policijski orkester, Orkester Slovenske vojske, Slovenski oktet, SNG opera in balet Ljubljana s koreografijo Renata Zanella, plesalci Plesnega kluba Mojca s koreografijo Mojce Horvat, folklorna skupina Tine Rožanc, Marcos in Bernarda Fink Inzko, Vladimir Mlinarič, Ženski tercet M.J.A.V., Darja Gajšek, Ernestina Jošt, Tilen Lotrič in Gregor Ravnik.

Na slovesnosti bo kot uvod v predsedovanje Slovenije Svetu EU-ja premierno predvajana filmska upodobitev Zdravljice v režiji Mitje Okorna.

Scenarist proslave je Igor Pirkovič, odrski režiser pa Roman Končar.

Na slovesnosti bodo sodelovali tudi Garda Slovenske vojske, nosilci bojnih zastav Slovenske vojske in praporščaki Policije ter osamosvojitvenih veteranskih in domoljubnih organizacij.

Državno proslavo bomo tolmačili v slovenski znakovni jezik. Sočasen prenos bo na TV MB in na TV SLO 3. Državno proslavo bomo v živo podnaslovili.

Pred državno proslavo si na TV SLO 3 lahko ogledate tudi prenos slavnostne seje iz Državnega zbora. Državno proslavo bomo v živo podnaslovili.

Državna proslava lahko spremljate tudi z zvočnim opisom v živo. Zvočni opisovalec Miha Zor.