Na fotografiji so odlomki iz dokumentarnega filma Potovanje gledališke skupine v Beograd na gostovanje z gledališko predstavo »Razstava src«. Foto: Zveza Sonček
Na fotografiji so odlomki iz dokumentarnega filma Potovanje gledališke skupine v Beograd na gostovanje z gledališko predstavo »Razstava src«. Foto: Zveza Sonček

Ob 10. obletnici premiere predstave Razstava src – projekta Evropske prestolnice Kulture Maribor 2012 in 40. obletnici Društva Sonček za cerebralno paralizo Maribor bo 1. decembra ob 18. uri v veliki dvorani kinocentra Maribox premierno prikazan dokumentarni film Potovanje gledališke skupine v Beograd na gostovanje z gledališko predstavo "Razstava src".

Predstava Razstava src je gostovala leta 2017 v gledališču Kulturnega centra Vuk Karadžić v Beogradu. Povabila jih je Zveza za cerebralno paralizo Srbije in Beograda. Radovedna kamera je pospremila uporabnike in zaposlene VDC Zveze Sonček Pobrežje ter člane Društva Sonček Maribor na »romanje« v Beograd, kjer so še zadnjič odigrali svojo veliko gledališko uspešnico. Predstava je zagotovo nekaj posebnega, saj so igralci na odrske deske prenesli svoje veselje, nepopustljivo voljo in odločenost ter brezmejno srčno čistost. Njihova življenja so omejena z raznimi, skorajda nepremagljivimi ovirami, ki pa jih s pomočjo svojih spremljevalcev pogumno premagujejo. To je zgodba o njihove trudu in požrtvovalnosti. Je nežni road movie o raznolikih vesoljcih, ki pa niso nič kaj drugačni.

Po premieri bo sledil kratek pogovor z ustvarjalci filma: Lidijo Šestak Zorič, producentko in predsednica Mariborskega društva za cerebralno paralizo Sonček, Svetlano Dramlić in Rokom Vilčnikom, ki sta poskrbela za scenarij in režijo ter Nives Brešan, igralko in uporabnico VDC Sonček.