Na sliki je množica ljudi. Stojijo pred novo hiši na Bučki v občini Škocjan. Prišli so na otvoritev. Foto: Zveza Sonček
Na sliki je množica ljudi. Stojijo pred novo hiši na Bučki v občini Škocjan. Prišli so na otvoritev. Foto: Zveza Sonček

Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, socialno podjetje in Društvo Sonček Dolenjske in Bele krajine, ki sta partnerja v projektu »Vzpostavitev ustreznih pogojev za aktivno udeležbo in nastanitve ranljivih skupin v procesih deinstitucionalizacije« sta včeraj otvorila nov stanovanjski objekt za stanovanjsko skupino na Bučki v Občini Škocjan.

"Vsi sodelujoči, ki ste pripomogli, da predajamo hišo na Bučki v uporabo, si zaslužite res iskrene čestitke," je na včerajšnji otvoritvi dejal dr. Luka Omladič, sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. "Moder človek, ki je danes tukaj med nami, mi je v pogovoru pred kratkim s preprostimi besedami pojasnil, kaj zapletena in učena beseda deinstitucionalizacija pravzaprav pomeni. Vprašal me je, v kakšnem okolju bi pa vi radi živeli. Seveda bi tudi sam rad živel v okolju, ki mi nudi kakovostne bivalne razmere, ustrezno majhno skupnosti in hkrati veliko sprejetost. In to je tisto, kar si pravzaprav vsi želimo, ne glede na to, kakšne ovira postavlja pred nas življenje. Deinstitucionalizacija torej pomeni, da so v tem, v kakšnem okolju želimo živeti, naše želje enake, in da med nami ni nikakršnih razlik."

Bodoči stanovalci komaj čakajo na vselitev

"V hiši na Bučki bo stanovalo 5 stanovalcev. En stanovalec bo stanoval v učnem stanovanju, ki ima značaj prehodnega stanovanja, kot priprava za prehod v samostojno bivanje v drugo samostojno stanovanje. V kolikor bi v eni večjih sobi želeli stanovati dve osebe ali par, bi lahko v stanovanjski skupini stanovalo 6 stanovalcev. Vsi bodoči stanovalci so do sedaj živeli doma v okviru svoje primarne družine in so stari od 25 do 40 let. Vsi so osebe z različnimi oviranostmi, ki potrebujejo podporo pri samostojnem prebivanju. So osebe z intelektualno, duševno ali telesno oviranostjo," je pojasnil vodja deinstitucionalizacije v Sončku, Jernej Hazimali, ki je tudi vodja VDC in stanovanjskih skupin.

Na sliki je bodoči stanovalec Žiga. Sedi na postelji v svoji bodoči sobi in daje izjavo novinarju. Foto: Zveza Sonček
Na sliki je bodoči stanovalec Žiga. Sedi na postelji v svoji bodoči sobi in daje izjavo novinarju. Foto: Zveza Sonček

Med bodočimi stanovalci je Žiga, ki je že pred časom povedal, da se želi preseliti » na svoje« in starše obiskovati konec tedna. Njegova starša Barbara in Slavko sta dejala: "Žiga si je že dalj časa želel samostojnosti brez nadzora staršev. Samostojno življenje je večkrat preizkusil, ko je bil začasno nastanjen v različnih stanovanjskih skupinah Zveze Sonček. Z gradnjo bivalnega objekta na Bučki pa se je pokazala možnost, da bi si Žiga uresničil željo pa samostojnem življenju. S preselitvijo Žige na Bučko pa bova vedela, da je za Žiga poskrbljeno, da je v varnih rokah. Prav tako pa bo med svojimi vrstniki in z osebami, ki mu bodo v oporo in pomoč pri večji samostojnosti v nadaljnjem življenju. Tudi za naju se bo življenje spremenilo, več bova imela časa zase, ki ga do sedaj ni bilo. Misliva, da je ta odločitev za Žiga in za naju najboljša."

Tudi Nina se veseli vselitve v novi dom: "To je moja nova hiša, moj novi dom, ki se ga zelo veselim, da bom sama živela s svojimi prijatelji." Njena mama Ljubica je prepričana: "Čas je, da dekle pri svojih 36 letih zaživi samostojno."

V učno stanovanje se želi vseliti Nejc, ki je povedal, da mu selitev na Bučko pomeni življenjsko prelomnico. "Nekaj časa bom živel tako kot moji vrstniki in nato mogoče enkrat živel s punco in ne bo ona skrbela za mene, ampak bova skrbela oba za oba. In bom lahko živel sam in bom skrbel sam za sebe," je dejal Nejc. Vselil se bo tudi Martin, ki je prepričan, da je odločitev za samostojno življenje pravi korak: "V redu mi je. Ful se mi zdi, da bom tu lahko živel. Da bom lahko razvijal svoje sposobnosti." Stanovalci, ki komaj čakajo na vselitev v svoj novi dom, se bodo vselili takoj, ko hiša dobi hišno številko, so nam pojasnili na Sončku. Kdaj točno, nam niso mogli razkriti.

Stanovalcem bo zagotovljena podpora 16 ur dnevno

Osnovni namen življenja v stanovanjski skupini izven primarne družine je tudi bolj samostojno življenje. "Starši vse prevečkrat svoje odrasle otroke 'zavijamo v vato' in jim niti ne damo možnosti za bolj samostojno življenje, ki obenem pomeni tudi večjo odgovornost in soočanje se z lastnimi 'napačnimi' odločitvami. Samostojno življenje in odločanje o njem, ki s seboj prinese tudi učenje na lastnih napakah, je kakovostnejše življenje za osebe z oviranostjo," je prepričan Hazimali.

Na sliki je notranjost hiše na Bučki. Foto: Zveza Sonček
Na sliki je notranjost hiše na Bučki. Foto: Zveza Sonček

Stanovalcem na Bučki bodo zaposleni v Sončku nudili pomoč v obsegu 16 ur dnevno, med vikendi in prazniki pa 24 ur. "Za to potrebujemo 4,5 sodelavcev, ki bodo nudili podporo pri tistih opravilih, ki jih sami ne zmorejo oziroma jih bodo 'usmerjali' ali jim pomagali pri sprejemanju odločitev o tem, kaj potrebujejo in kako želijo živeti," je pojasnil Hazimali. Stanovalce bodo vzpodbujali k samostojnemu odločanju in omogočali soodločanje vseh stanovalcev. "Želimo, da bi stanovalci odgovorno in polnopravno sprejemali odločitve in tudi posledice svojih odločitev," je povedal Hazimali.

Zveza Sonček že zagotavlja bivanje v skupnosti 52 stanovalcem v več stanovanjskih skupinah po Sloveniji na podlagi koncesij Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Za stanovalce na Bučki bodo kombinirali različne možnosti storitev za podporo pri bivanju.

Kako je nove sosede sprejela okolica?

Na fotografiji je župan občine Škocjan Jože Kapler. Foto: Zveza Sonček
Na fotografiji je župan občine Škocjan Jože Kapler. Foto: Zveza Sonček

Župan občine Škocjan Jože Kapler je dejal, da zgodba sega v leto 2015, ko je Razvojni center Novo mesto dal pobudo, da bi na širšem Dolenjskem našli primerno lokacijo za eko-socialno kmetijo, namenjeno ranljivim skupinam. "Primerno lokacijo smo iskali na območjih kar 21 občin, na koncu pa je padla odločitev, da bo objekt stal na Bučki v občini Škocjan. Verjamem, da bo 'sonce' sijalo še dolgo časa in nas grelo – vas, ki boste stanovali na Bučki, in nas, ki vas bomo dnevno srečevali v naši sredini," je ob otvoritvi povedal Kapler. Tudi Hazimali, ki je sicer priznal, da so s krajani šele navezali nekaj stikov, meni, da bo vas Bučka nove stanovalce lepo sprejela. Na otvoritvi so sodelovali otroci vrtca in podružnične osnovne šole Frana Metelka Škocjan, s katerimi pa že nekaj let zelo dobro sodelujejo tudi v drugih projektih Občine Škocjan.

"Hiša na Bučki pravzaprav predstavlja vse, kar si v Zvezi Sonček želimo"

"Vsi si želimo biti aktivno vključeni in odločati o svojem življenju in bivanju, ne glede na to, s kakšnimi oviranostmi se srečujemo v življenju," je dejal podpredsednik Zveze Sonček Emir Okanović. "Vključevanje – in ne izključevanje – oseb z invalidnostjo je dobro tako za družbo kot za posameznika. S tem družba lahko samo pridobi in prav nič ne izgubi. Da bi spremenili način dojemanja drugačnih, morajo oni postati del družbe, del nas," je prepričan Okanović.

Nov bivalni objekt za odrasle z oviranostmi bosta upravljala Zveza Sonček in Sonček – društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine. Naložbo sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.