Prevrnjena skodelica. Iz nje so se vsula kavna zrna. Foto: Pixabay
Prevrnjena skodelica. Iz nje so se vsula kavna zrna. Foto: Pixabay

Kava je napitek iz rastline kavovca.
Kavovec je rastlina, ki izhaja iz Etiopije.
Izviral naj bi iz območja Kaffa.
To je na jugu Etiopije.

Iz semen kavovca pridobivajo kavo.
Semena so rdeče barve.
Semena olupijo, skuhajo in prepražijo.
Nastane črn napitek.
Kava je grenkega okusa.

Skodelica črne kave in vrečka s praženimi zrni kave. Foto: Radio Si
Skodelica črne kave in vrečka s praženimi zrni kave. Foto: Radio Si

Kava deluje poživilno

To pomeni, da nas zbudi.
Postanemo bolj živahni, dejavni.
V kavi je sestavina kofein.
Kofein nas poživi.

Kava je ena izmed pijač,
ki jo ljudje največ spijemo.
Kavo pijejo ljudje po vsem svetu.

Veliko skodelic kave na travi. Nekdo z džezvo naliva kavo v skodelice. Foto: Reuters
Veliko skodelic kave na travi. Nekdo z džezvo naliva kavo v skodelice. Foto: Reuters

Poznamo različne vrste kavovcev

Različne vrste kavovcev imajo različna semena.
Zaradi tega imajo kave različne okuse.
Na okus vplivajo tudi:
- podnebje,
- zemlja,
- način obiranja,
- način obdelave zrn,
- skladiščenje in
- transport.

Poznamo okoli 60 vrst kavovcev.
Najbolj znani kakovovci so:
- coffea arabica,
- coffea canephora in
- coffea liberica.

Zrna kave na veji. Foto: Reuters
Zrna kave na veji. Foto: Reuters

Kavo lahko pripravimo na različne načine

Lahko pijemo samo črno kavo.
Lahko jo pijemo z mlekom ali peno iz mleka.
Pijemo lahko manjšo ali večjo količino kave.
Različnim načinom priprave kave rečemo:
- espresso,
- macchiato,
- kapučino,
- bela kava,
- turška kava.

Obstaja še mnogo drugih vrst kave.

Kapučino v skodelici. Foto: Reuters
Kapučino v skodelici. Foto: Reuters

Pridelovanje kave

Semena kavovca naberejo in sortirajo.
Nato semena obdelajo z različnimi postopki.

Pri mokrem postopku
zrna olupijo in jih namočijo v mrzlo vodo.
Nato zrna sušijo na soncu.

Pri suhem postopku semen ne olupijo.
Semena sušijo na soncu ali v sušilnicah.

Kavo je treba obvezno prepražiti pred uporabo.
Praženje vpliva na okus in aromo kave.

Naprava za praženje kave. Foto: Reuters
Naprava za praženje kave. Foto: Reuters

Obstajajo tudi druge različice kave

Obstaja tudi brezkofeinska kava.
To pomeni, da ima kava precej manj kofeina.
Ni pa popolnoma brez kofeina.

Poznamo tudi instant kavo.
Ta kava je obdelana na poseben način.
Kava je v prahu ali v zrncih.
Kavo samo prelijemo z vročo vodo.

Pijemo lahko tudi kave z različnimi okusi.
Na primer z okusom lešnika ali čokolade.

Kavo lahko pijemo z rastlinskimi napitki.
Na primer z riževim ali ovsenim napitkom.
To uporabimo namesto kravjega mleka.

Skodelica s sladoledom v kavi. Foto: MMC RTV SLO, Katja Štok
Skodelica s sladoledom v kavi. Foto: MMC RTV SLO, Katja Štok

Pripravite kavno sladico Affogato

Affogato v italijanščini pomeni potopljen.
Sladica se najbrž tako imenuje,
ker potopimo sladoled v kavo.

Sestavine, ki jih potrebujete:
- 1 ali 2 kepici vaniljevega sladoleda,
- 1 merica kave espresso,
- po želji 1 žlica likerja (na primer amaretto, lešnikov, čokoladni liker),
- po želji lešniki, čokolada, piškoti.

Postopek priprave:

V kozarec damo sladoled.
Sladoled prelijemo z vročim espressom.
Nato dodamo še liker.
Po vrhu potresemo naribano čokolado,
drobljene lešnike ali piškote.