Slovensko gospodarstvo se kot del evropskega gospodarstva spopada s prenizko stopnjo produktivnosti. Foto: Shutterstock
Slovensko gospodarstvo se kot del evropskega gospodarstva spopada s prenizko stopnjo produktivnosti. Foto: Shutterstock

V prihodnje je realno pričakovati stopnjevanje povečanih migracijskih tokov proti Evropski uniji, kar po mnenju ekonomista Mojmirja Mraka pomeni, da mora Evropa v spremenjenih geopolitičnih okoliščinah nujno ugrizniti v bolj samostojno reševanje problema svoje varnosti, če želi ohraniti svojo gospodarsko učinkovitost in konkurenčnost. O tem, pa tudi o gospodarskih in finančnih posledicah vojne v Ukrajini, bodo drugi dan zasedanja v Bruslju govorili finančni ministri držav območja z evrom.

Slovensko gospodarstvo se, tako kot evropsko, katerega del je, spopada s prenizko stopnjo produktivnosti. Da bi dohitelo tekmici ZDA in Kitajsko, bi morala Evropska unija po besedah Mraka čim prej okrepiti svojo industrijsko politiko, uskladiti davčne prihodke ter povečati finančna sredstva za raziskave in razvoj.

Sorodna novica Gospodarske družbe lani povečale čiste dobičke. Ajpes: Gospodarstvo kaže odpornost.

"V naslednjem srednjeročnem obdobju, denimo v petih letih, se bo dejansko pokazalo, ali bo Evropska unija sedela za mizo globalnih igralcev ali bo na mizi," je Mrak dejal za Radio Slovenija. Pred slovenskimi ekonomskimi politikami so po njegovem podobni izzivi, med drugim konsolidacija javnih financ. "Ker to, kar smo počeli, ni v redu. Slovenija ima enega izmed največjih strukturnih primanjkljajev, kar pove, da smo povečevali izdatke, ki niso bili vezani s ciklom, to bo treba sanirati," opozarja ekonomist.

Ob tem je v luči črpanja evropskih sredstev treba zahtevane reforme, ne le pripravljati, ampak tudi potrditi, poudarja Mrak "Ne pozabiti, da je 700 milijonov vezanih na izpolnjevanje določenih strukturnih reform," je opomnil. Slovenija mora namreč za črpanje omenjenih sredstev do konca leta sprejeti štiri reforme – pokojninsko, trga dela, sistema plač v javnem sektorju ter zdravstva.

Konkretnih rešitev pa za zdaj še ni, je kritičen Mrak. "Dosedanja priprava reform je bila preprosto notranje nedosledna in fiskalno nevzdržna. Vlada preprosto ne daje ven tistega, kar je obljubljala," je dejal. In kaj je po mnenju Mraka še eden izmed ključnih izzivov za slovensko ekonomsko politiko? Kot pravi poslovno okolje, ad hoc odločitve na področju davkov in prispevkov ter pretirane administrativne ovire namreč niso spodbudne.