Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so v Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ) navedli v sporočilu za javnost, nasprotujejo strategiji, ki jo načrtuje poslovodstvo Pošte Slovenije, saj naj bi ta predvidela drobljenje enotnega kolektiva na več pravnih oseb znotraj skupine, kar pomeni konec družbe v trenutni obliki in odpira vprašanja glede varnosti zaposlenih.

V sindikatu se tudi zavzemajo za takojšnjo vzpostavitev učinkovitega, transparentnega in spoštljivega socialnega dialoga ter več rednih zaposlitev namesto najemanja pogodbenih sodelavcev. Opozarjajo tudi na kršitev kolektivne pogodbe družbe, saj se v Pošti Slovenije ne zagotavlja desetih odstotkov zaposlenih v poštnem prometu v rezervnem sestavu.

Nasprotujejo tudi prodaji poštnega premoženja, zapiranje in preoblikovanje pošt pa je po navedbah sindikata treba ustaviti in ohraniti stabilno mrežo poslovalnic po celotni Sloveniji.

"Zahtevamo, da nas slišita tako poslovodstvo kot država, ki je naš 100-odstotni lastnik ter nam nalaga izvajanje univerzalne poštne storitve in hkrati od nas pričakuje razvoj in uspešno poslovanje. Nujno je, da država prevzame svoj del odgovornosti in zagotovi, da se bomo lahko razvijali skladno s sodobnimi trendi, ne da bi zato morali razdrobiti našo pošto na dva dela," so zapisali v sindikatu.

Svoje zahteve bodo v torek po kratkem srečanju na mariborskem Glavnem trgu po Poštni ulici odnesli na Slomškov trg na sedež družbe. "Vročili bomo kuverto z oznako 'prednostno'. Na ta način želimo zagotoviti, da bo poslovodstvo prejelo naše zahteve in da bo nanje tudi prednostno odgovorilo. Pričakujemo spremembe, svoje dejavnosti pa nameravamo nadaljevati do dokončnega dogovora," so dodali.

V SDPZ-ju so prejšnji teden podprli tudi stavko, katere začetek je Sindikat poštnih delavcev napovedal za 3. junij. Kot so zapisali takrat, delijo težave in stališče glede nespametnih odločitev poslovodstva.

Vodstvo Pošte Slovenije za napoved stavke ne vidi utemeljenih razlogov. Kot so navedli prejšnji teden, v družbi vodijo aktiven socialni dialog in se ves čas odzivajo na pobude socialnih partnerjev. Po njihovih zagotovilih prav tako aktivno zaposlujejo in si prizadevajo za izboljšanje pogojev dela zaposlenih.