Anže Logar je v intervjuju za Reporter povedal, da je z Janšo nazadnje uradno komuniciral novembra lani. Dodal je sicer, da si na hodnikih parlamenta izmenjata kakšno besedo, in ocenil, da zamer med njima ni. Foto: BoBo
Anže Logar je v intervjuju za Reporter povedal, da je z Janšo nazadnje uradno komuniciral novembra lani. Dodal je sicer, da si na hodnikih parlamenta izmenjata kakšno besedo, in ocenil, da zamer med njima ni. Foto: BoBo

"Trenutno ne vidim razloga za samostojno pot. Kot veste, bo volilni kongres stranke slabo leto pred volitvami v državni zbor. Tedaj pa bo na mestu vprašanje, ali bi bila osvežitev na vrhu stranke lahko temelj za uspešnejše prepričevanje volivcev na naslednjih državnozborskih volitvah," je v intervjuju za Reporter dejal poslanec SDS-a in predsednik Platforme sodelovanja Anže Logar. Dodal je, da mora biti pomladitev "dogovorna, sporazumna, s širšo podporo" in da je v tem pogledu "odprt za rešitve, ki povečujejo možnost za uspeh".

Na intervju z naslovom "Pripravljen sem na kongresu prevzeti vodstvo SDS-a", se je na omrežju X odzval predsednik SDS-a Janez Janša. "Ne nasedajmo," je pozval svoje sledilce in pisanje revije označil za kost, ki je bila sredi volilne kampanje vržena zato, da bi se v stranki SDS ukvarjali sami s sabo. "Stranka SDS je suverena, odloča članstvo in ni na voljo za prevzeme," je zapisal Janša.

Logar namignil, da bi prevzel SDS

Na omrežju X se je odzvala tudi vodja poslanske skupine SDS-a Jelka Godec, ki je tako kot predsednik stranke poudarila, da se SDS "ne prevzema". "Predsednika izvolijo na kongresu stranke, ki je njen najvišji organ. Kandidira lahko vsak, ki je član stranke, in to možnost ima tudi Anže Logar," je zapisala. Dodala je, da bi v SDS-ovi poslanski skupini "pred pompoznimi izjavami na naslovnicah propadajočih medijev pričakovali vsaj pogovor, če že ne podpisane izjave, da bo poslanec v tem mandatu deloval kot član SDS-a in bo na naslednjih državnozborskih volitvah kandidiral na naši listi".

Z Janšo nazadnje uradno komunicirala novembra, a zamer po Logarjevem mnenju ni

V delu javnosti se sicer že dalj časa namiguje, da naj bi bil konflikt med Janšo in Logarjem dogovorjen, da bi lahko Logar pridobil glasove na naslednjih volitvah. Logar je takšna ugibanja v omenjenem intervjuju zavrnil in označil za "gigantsko teorijo zarote". "Povejte mi, zakaj bi šel nekdo po poti, ki je bolj tvegana, ki ima pred sabo številne izzive samo zato, da bi bil potem nekomu satelit? Ni zdravorazumske logike," je dejal.

Sorodna novica Logar na kongresu SDS-a pripravljen prevzeti stranko

Logar se je moral sicer po tem, ko je februarja skupaj s poslancema Evo Irgl in Dejanom Kalohom zavrnil podpis o zavezanosti stranki SDS do konca mandata, iz prve klopi DZ-ja presesti v zadnjo vrsto, odvzeli so mu članstvo v delovnih telesih, ni več vabljen na seje poslanske skupine SDS ter na seje organov stranke, zahtev za sklice sej parlamenta pa ne dobiva več v podpis.

Kot je dejal v intervjuju za Reporter, to sicer ne omejuje bistveno njegovega parlamentarnega mandata. "Malce težje je priti do besede na sejah parlamenta, saj dobim svojih pet minut samo, če ostane še kaj neizkoriščenega razpravljalnega časa po posameznih točkah v državnem zboru. Ampak če tehtam dve opciji – torej to, da moraš svojo zvestobo dokazovati s podpisom posebne izjave, kar je celo ustavno sporno, v zameno za vse bonitete in celotni 'servis' strokovnih služb poslanske skupine ali pa da ohraniš pravico do razmišljanja s svojo glavo v okviru programskih izhodišč, ki jih že skoraj 25 let zastopaš, za ceno izgube nekaterih bonitet, je vsaj v mojem primeru odločitev jasna," je poudaril.

Povedal je tudi, da je z Janšo nazadnje komuniciral novembra lani, ko mu je sporočil, da bo odstopil z mesta predsednika sveta stranke. "Če hodiš po hodnikih parlamenta, je normalno, da se pozdraviš in skupaj uloviš kakšno besedo," je odgovoril na vprašanje, ali z Janšo ne govorita tudi, ko se srečata v parlamentu. Ob tem je dodal, da ne vidi razloga, da bi ga predsednik SDS-a ob srečanjih "grdo gledal".