V sindikatu so kritični do seznama nujnih nalog, ki po njihovih navedbah vključuje skoraj vsa dela in naloge, ki jih opravljajo upravne enote. Foto: BoBo/Borut Živulović
V sindikatu so kritični do seznama nujnih nalog, ki po njihovih navedbah vključuje skoraj vsa dela in naloge, ki jih opravljajo upravne enote. Foto: BoBo/Borut Živulović

V sindikatu izpostavljajo, da bi morali sezam nujnih nalog, ki jih morajo zaposleni opravljati tudi med stavko, izdati načelniki upravnih enot, a so ti zgolj prepisali seznam, ki so ga 10. maja prejeli z ministrstva za javno upravo. Ta seznam pa zahteva opravljanje tako rekoč vseh nalog, ugotavlja predsednik sindikata Frančišek Verk in napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev, da obranijo pravico do stavke.

Kot je na današnji novinarski konferenci opozoril pravni zastopnik sindikata Klemen Golob, je namreč odreditev nalog, ki jih načelniki oz. načelnice "določajo pod pritiskom in navodilom ministrstva za javno upravo oz. vlade", nezakonita in za to ni pravne podlage. Za upravne enote – v nasprotju z nekaterimi drugimi – po njegovih besedah ne obstaja področni zakon, ki bi na kakršen koli način določal, da se lahko ustavna pravica do stavke omeji oziroma da se določi način izvajanja te stavke.

Na ministrstvu za javno upravo pritrjujejo, da splošni akt, s katerim se odrejajo bistvene naloge, sprejme predstojnik državnega organa, v tem primeru vsak posamezni načelnik oziroma načelnica. Ministrstvo za javno upravo pa je glede bistvenih nalog oziroma razširitve tega seznama izvedlo zgolj koordinacijo z vsemi pristojnimi resorji.

Pri tem pa na ministrstvu menijo, da je v tem trenutku "nabor bistvenih nalog sorazmeren, razumen in ustrezen ter določen v skladu z objektivnim merilom določanja". Ministrstvo pa ne nasprotuje preverjanju zakonitosti seznama bistvenih nalog oziroma preverjanju zakonitosti posamičnih odreditev bistvenih nalog načelnic in načelnikov upravnih enot.

Tako bo tudi med stavko med drugim mogoče dobiti nove osebne dokumente, mogoči bodo vpisi v registre, omogočena bo izvedba vseh volilnih opravil, zagotovljeno bo nemoteno posredovanje podatkov iz uradnih evidenc. Gradbena dovoljenja bodo izdana v postopkih, ki že potekajo in v katerih sta od vložitev dovoljenja z roki pogojeni državno in evropsko financiranje, omogočena bo tudi izdaja uporabnih dovoljenj.

"To ni širši nabor nujnih del in nalog, to je v bistvu skoraj dobeseden prepis vseh del in nalog, ki jih opravljajo upravne enote," ugotavlja predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. V izjavi za Televizijo Slovenija je omenil tudi možnost t. i. bele stavke, ko bi zaposleni dela in naloge, ki jih morajo opravljati, izvajali počasi in vsako zadevo temeljito preverili.

Nezadovoljstvo zaposlenih na upravnih enotah

Zaposleni na upravnih enotah so že dalj časa nezadovoljni, težave, s katerimi se spopadajo, pa so posledica dolgoletnega zanemarjanja upravnih enot, je opozoril Verk. V sindikatu sicer opozarjajo predvsem na nizke plače in preobremenjenost z velikim pripadom zadev. "Razširjen nabor opravil, ki jih je določilo ministrstvo, je tako rekoč vse, kar delajo upravne enote. Tudi če so ta nabor dala druga ministrstva, je to potrdilo ministrstvo za javno upravo, čeprav minister trdi, da stavka ni omejena oz. ni preprečena. Če bi upoštevali vsa navodila, ki jih je dalo ministrstvo za javno upravo, bi tako rekoč delali še več, kot običajno delajo. Tako dejansko mislim, da je to na neki način precedens. Nikoli niso nobenega zdravnika vprašali, koliko dela, kdaj dela in kje dela, nikdar niso vprašali nobenega učitelja, kaj dela od minute to minute. To se zdaj počne na upravnih enotah, da se zbira od minute do minute za posameznike, kaj kdo dela, oz. so se morali posamezniki s podpisom izreči, ali stavkajo ali ne stavkajo," je za Televizijo Slovenija v oddaji Odmevi dejal Verk.

Enodnevni opozorilni stavki sedmih upravnih enot novembra lani je konec januarja letos sledila stavka, ki se ji je v treh dneh pridružilo 41 od skupno 58 upravnih enot.

V aktualni stavki, ki je bila doslej omejena na srede – današnja je že deveta –, so sodelovale skoraj vse upravne enote. Ker z vladno stranjo v pogajanjih niso dosegli napredka, so se na večini upravnih enot odločili, da stavka odslej ne bo več omejena le na srede, ampak bo trajala vse do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Sorodna novica Verk: Če ne bo dogovora, bo stavka na upravnih enotah zaostrena. Minister: Prava pot so pogajanja.

Takšno odločitev so po zadnjih informacijah sprejeli na 34 upravnih enotah. Še na 15 upravnih enotah se jim pri stavki nameravajo pridružiti ob sredah. Poleg treh upravnih enot, ki v stavki od vsega začetka niso sodelovale, pa je še šest takšnih, kjer so prekinili stavkovne aktivnosti. Informacije o tem, na katerih upravnih enotah poteka stavka, so objavljene na straneh posameznih upravnih enot.

V sindikatu opozarjajo, da se ministrstvo za javno upravo še vedno ni primerno lotilo resnega in učinkovitega reševanja preobremenjenosti upravnih enot, kadrovskega primanjkljaja in slabega materialnega položaja javnih uslužbencev upravnih enot. Tako v sindikatu, kot so zapisali, "vse bolj prevladuje mnenje, da gre za namerno ignoranco in zavlačevanje".

Opozorila o pritiskih na stavkajoče

Kot je na novinarski konferenci povedal predsednik konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković, dnevno dobiva obvestila o tem, "kaj se dogaja na upravnih enotah, kakšne pritiske trpijo zaposleni in kaj vse si upa privoščiti posamezni načelnik". Sekretar sindikata državnih organov Renato Romič pravi, da so nekatere od prekinitev stavkovnih aktivnosti na upravnih enotah povsem nezakonite, pri čemer je omenil primer, ko sklepa ni izdal stavkovni odbor, ampak eden od udeleženih.

Kot pravijo v sindikatu, se ugotavlja, kdo dela in kdo stavka, minister izjavlja, da stavka ne bo plačana. Navsezadnje, pravi pravni zastopnik sindikata Klemen Golob, govorimo o mobingu, trpinčenju na delovnem mestu. Obrnili so se že na inšpektorat za delo, sledila bo naznanitev kaznivih dejanj. Zahtevali bodo sodno varstvo, je napovedal Golob in dodal, da je ministrstvo za javno upravo tako rekoč "povozilo pravno državo".

Poziv Golobu, naj sprejme predstavnike upravnih enot

Na upravnih enotah so sicer nad odnosom vladne strani tudi sicer razočarani. Po Verkovih besedah je bilo zadnje pogajalsko srečanje o njihovih stavkovnih zahtevah 16. aprila, na novega jih je vladna stran vabila za ponedeljek. Naj sprejme predstavnike upravnih enot, pa je pozval tudi predsednika vlade Roberta Goloba, da bo "iz prve roke izvedel tisto, kar mu očitno njegovi podrejeni zelo napačno interpretirajo, da ne rečem izkrivljajo".

Kot je dejal Golob ob obisku v bolnišnici in zdravstvenem domu v Murski Soboti, potekajo pogajanja celovito v sklopu plačne reforme in tega tudi sestanek z njim ne more spremeniti.

Predsednik Sindikata delavcev zaposlenih na Upravni enoti Ljubljana Bežigrad Slobodan Vuk je ob tem poudaril, da ne zahtevajo nekaj več, ampak hočejo enako kot drugi v državni upravi. Ob tem je opozoril, za kaj vse so pristojnih na upravnih enotah, kjer ne le izdajajo osebne dokumente, ampak tudi gradbena dovoljenja, odločajo o prireditvah, razlaščajo zemljišča v javnem interesu.

To, kako pomembni so za državo, pa se po besedah Toma Hartmana, ki na ljubljanski upravni enoti dela kot referent s strankami, na plačilni listi ne pozna. Sam leto pred upokojitvijo prejema minimalno plačo, prejšnji mesec mu je država do nje doplačala 155 evrov. Tako se mu tudi dvig plače za 3,36 odstotka ne bo poznal.

Minister: Problematika se dotika celotnega javnega sektorja

Minister za javno upravo Franc Props je po poročanju TV Slovenija dejal: "Zagotovili smo jim, da imajo možnost dobiti dodatno plačilo tam, kjer je povečan obseg dela. Zagotovljena bodo sredstva za plačilo nadur." Za Televizijo Slovenija je v oddaji Odmevi dodal, da "ta vlada v tem trenutku zagotavlja milijardo tristo evrov sredstev državljanov, ki uporabljajo storitve zaposlenih v javni upravi, zato da izboljša gmotni položaj zaposlenih v prihodnje. Te stvari se bodo, tudi če bo na strani sindikatov pripravljenosti, da se pogajanja zaključijo, v resnici začele izvajati s 1. 1. 2025."

Ob torkovem obisku Upravne enote Hrastnik dejal, da je stavka legitimna pravica. Prepričan pa je, da bodo načelniki upravnih enot poskrbeli, da bodo zagotovljene vse storitve, ki jih državljani potrebujejo tudi v času stavke. Minister je dejal, da potekajo pogajanja z vsemi sindikati javnega sektorja in da bodo v tem tednu znova tudi stebrna pogajanja, kjer sodelujejo tudi sindikalni predstavniki zaposlenih na upravnih enotah, ki jih bodo na ločene pogovore znova povabili prihodnji teden.

"Upam, da se bo na strani sindikatov, glede na to, da ves čas sodelujejo tudi na stebrnih in krovnih pogajanjih, ugotovilo, da je stvar, ki je obravnavana skozi njihove zahteve, stvar celotnega javnega sektorja in odprave plačnih nesorazmerij," je minister dejal za Radio Slovenija.

Uslužbenci zaostrujejo stavko

Zaposleni na upravnih enotah zaostrili stavko