Iztekel se je rok, do katerega so morali organizatorji kampanje odpreti posebne transakcijske račune. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Iztekel se je rok, do katerega so morali organizatorji kampanje odpreti posebne transakcijske račune. Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo

Posvetovalni referendumi o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o rabi konoplje in o uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah bodo potekali 9. junija, hkrati z evropskimi volitvami.

Iz Državne volilne komisije (DVK) so posredovali seznam pravočasno oddanih prijav organizatorjev referendumske kampanje, iz katerega je razvidno, da bodo pri vseh treh referendumskih kampanjah sodelovale vse politične stranke, ki imajo svoje poslance v DZ-ju –Gibanje Svoboda, SD, Levica, SDS in NSi –, ob njih pa tudi SLS, Zeleni Slovenije, Stranka mladih – Zeleni Evrope, Vesna in Piratska stranka Slovenije. V vseh treh kampanjah bodo poleg naštetih političnih strank sodelovali tudi v društvih Mladi zeleni Slovenije in Zelena akademija Slovenije.

V kampanji glede rabe konoplje bodo poleg naštetih sodelovali tudi v Slovenskem združenju za kronične nenalezljive bolezni, stranki Glas za otroke in družine in v Združenju slovenskih katoliških zdravnikov. Skupno bo tako v razpravah o tem vprašanju sodelovalo 15 organizatorjev.

Združenje slovenskih katoliških zdravnikov bo poleg tega sodelovalo tudi v kampanji glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, v sklopu katere bo dejavno tudi združenje Gibanje za otroke in družine.si, društvo Gibanje za Življenje, Srebrna nit - združenje za dostojno starost ter predstavnica Združenja starih staršev Slovenije Metka Zevnik, ki je edina prijavljena kot fizična oseba. Kampanja o tem vprašanju bo s 17 organizatorji najbolj množična.

Najmanj organizatorjev bo medtem sodelovalo v kampanji o uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah. Prijavljenih je namreč le 12 organizatorjev, ki sicer sodelujejo pri vseh treh kampanjah.