Vsi trije posvetovalni referendumi bodo potekali skupaj z evropskimi volitvami, 9. junija. Foto: BoBo
Vsi trije posvetovalni referendumi bodo potekali skupaj z evropskimi volitvami, 9. junija. Foto: BoBo

Kampanja pred referendumi o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor ter o rabi konoplje se je uradno začela 9. maja, rok, do katerega morajo organizatorji kampanje odpreti posebne transakcijske račune in o tem obvestiti Državno volilno komisijo (DVK), pa se izteče danes.

Račune morajo organizatorji odpreti za vsak referendum posebej, sicer pa velja, da morajo račun odpreti, še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Sorodna novica Trije posvetovalni referendumi bodo na dan evrovolitev 9. junija

Kot je razvidno iz podatkov Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), so transakcijske račune za vse tri referendume doslej odprle vse parlamentarne stranke, torej Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica. V kampanjo pred posvetovalnimi referendumi se podajajo tudi zunajparlamentarne SLS, Piratska stranka, Zeleni Slovenije in Stranka mladih – Zeleni Evrope.

Stranka Glas za otroke in družine bo sodelovala v referendumski kampanji o rabi konoplje, Združenje Gibanje za otroke in družine pa v kampanji pred referendumom o ureditvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. V kampanjo pred obema omenjenima referendumoma bo vstopilo Združenje slovenskih katoliških zdravnikov.

Največ zanimanja je za sodelovanje v kampanji pred referendumom o pomoči pri prostovoljnem končanju, kamor vstopajo še Društvo Srebrna nit – Združenje za dostojno starost, Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni in Društvo Gibanje za življenje.

Referendumska kampanja bo potekala do 7. junija do polnoči, ko bo začel veljati volilni molk in bo do glasovanja nagovarjanje volivcev prepovedano.