Tadej Pogačar je postal prvi nosilec ikonične oprave, ki je osvojil etapo na rojstni dan rožnate majice (10. maj 1931). Foto: AP
Tadej Pogačar je postal prvi nosilec ikonične oprave, ki je osvojil etapo na rojstni dan rožnate majice (10. maj 1931). Foto: AP

"Lepa prednost, a je še dolga pot do Rima. Najtežje etape še prihajajo. Ostati moramo zbrani in se zavedati, da se lahko zgodi še marsikaj," je po zmagi v 7. etapi na 40-kilometrskem kronometru v Perugii Tadej Pogačar poudaril, da kljub ogromni prednosti 107. Dirka po Italiji še ni odločena.

Končana je prva tretjina Gira 2024, do konca je še 14 etap. Dve etapni zmagi, a vidno preračunavanje tveganja in hranjenje moči ter nato demonstracija vrhunske forme ne puščata več dvoma.

Sorodna novica Pogačar blestel v zahtevnem zaključku kronometra in konkretno povišal skupno vodstvo

2:36 znaša Pogačarjeva prednost pred drugouvrščenim Danielom Martinezom in 2:46 pred skupno tretjim Geraintom Thomasom. Prva deseterica je še znotraj petih minut, a na primer petnajsti Španec Juanpe Lopez (+5:28) za drugim Kolumbijcem zaostaja manj kot tri minute.

Se bo že na Prati di Tivi začel boj za preboj v deseterico z mislijo na napad na zmagovalni oder? Če so čisti klančarji pričakovano izgubili proti rožnati majici okoli tri minute, so pa zato proti Thomasu in v manjši meri Martinezu izgubili manj, kot so računali v nekaterih ekipah.

Komu se lahko prepusti rožnata majica?

Sobotni skoraj 15-kilometrski ciljni vzpon Pogačar dobro pozna z zmagovite etape na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja leta 2021, a po izjavah ne načrtuje nove eskapade.

"Bomo videli, kako nam bo šlo kot ekipi na vzponih, a lahko smo samozavestni. Skušali bomo ohranjati to prednost in spremljati iz dneva v dan, kako se razvija dirka," je Pogačar poudaril, da bo zdaj v ospredju skupna moč ekipe UAE Emirates, ki bo morala nadzirati in se odločati, kakšne pobege bo dopustila.

V 21. stoletju sta na istem Giru le dva kolesarja dobila običajno etapo in kronometer. Filippo Ganna leta 2020 in Tadej Pogačar, ki je v Perugii v kronometru ugnal ravno italijanskega specialista za vožnjo na čas. Foto: AP
V 21. stoletju sta na istem Giru le dva kolesarja dobila običajno etapo in kronometer. Filippo Ganna leta 2020 in Tadej Pogačar, ki je v Perugii v kronometru ugnal ravno italijanskega specialista za vožnjo na čas. Foto: AP

Ob pogledu na novo skupno razvrstitev se ponuja zanimiva taktična izbira: če bi želeli za teden dni do naslednje vožnje na čas celo prepustiti rožnato majico in s tem predvsem vsakodnevne medijske obveznosti, se ponujajo kot idealni kandidati zlasti Italijani, kot sta Filippo Ganna (9.; +4:41) in Lorenzo Fortunato (10.; +4:44), medtem ko Antonio Tiberi (8.; +4:11) ob vsej smoli in očitnem potencialu ter ekipni podpori Bahraina Victoriousa ni več ustrezen kandidat.

"Nismo prva ekipa, ki jo je Pogačar udaril po glavi"

Točno dve izgubljeni minuti sta močno potolkli Gerainta Thomasa. Pri moštvu Ineos Grenadiers so računali, da bo prekaljeni Valižan v kronometru držal stik s Pogačarjem, kar bi jih omogočilo, da v nadaljevanju dirke stopnjujejo pritisk. Grenadirji so izvrstno odpeljali vožnjo na čas, pred razpletom so držali trojno vodstvo, a medtem ko je Slovenec jurišal na končnem 6-km vzponu, je njihov kapetan odpovedal. Thomas je bil na koncu v klanec celo za 16 sekund počasnejši od Filippa Ganne.

"Mislim, da nismo prva ekipa, ki jo je Pogačar udaril po glavi, in zagotovo ne bomo zadnja," je povzel športni direktor Zak Dempster, ki vodi Ineos Grenadiers na letošnji Dirki po Italiji.

"2:46 zagotovo ni majhna razlika oziroma je kar velika. Zdaj je odgovornost na UAE Emirates. Zdaj lahko dirko samo še izgubijo, kot se pravi," je Dempster priznal, da škarje in platno držijo glavni favoriti. Ob tem je hitro dodal: "Hkrati imajo v Pogačarju močno orožje, tako da ne bo preprosto za vse nas preostale."

Z izjemnim zaključkom je Pogačar speljal etapno zmago Ganni, kar je italijanskega šampiona vidno potrlo, potem ko je nekaj ur preživel na stolu vodilnega. Če se je tempiranje Filippa Ganne glede na ravninskih 34 kilometrov in hriboviti konec pričakovalo, so za skupni seštevek bolj uporabne primerjave z drugimi kolesarji.

Pogačar na končnem vzponu kronometra ugnal tudi specialista Ganno

Na klancu pol minute hitrejši od drugega Martineza

Na ravninskem delu je grenadir Thymen Arensman odpeljal popolnoma enako hitro (isti čas) kot Pogačar, a nato je Slovenec proti Nizozemcu proti cilju pridobil točno minuto. Arensman, ki je v prvih dveh dneh presenetljivo izgubil več kot tri minute in s tem izpadel iz vloge sokapetana, je zdaj že skupno enajsti (+5:09) in se vrača v boj za belo majico najboljšega mladega kolesarja, ki jo je zdaj oblekel Luke Plapp (4.; +3:42).

V zadnjih 6 km je bil Pogačar za kar 32 sekund hitrejši od drugega najhitrejšega Daniela Martineza. Zdaj četrtouvrščeni Ben O'Connor (+3:33) je proti Slovencu izgubil 35 sekund, medtem ko je bil Tiberi počasnejši za 40 sekund.

72. zmaga v karieri, 52. v svetovni seriji, 16. na grand tourih, šesta v kronometrih in že deveta v letošnji sezoni v zgolj 17 dirkalnih dneh! Foto: AP
72. zmaga v karieri, 52. v svetovni seriji, 16. na grand tourih, šesta v kronometrih in že deveta v letošnji sezoni v zgolj 17 dirkalnih dneh! Foto: AP

Polovico razlike je Pogi ustvaril na zidu (1,3 km z 11,8 %), drugo polovico pa na razgibanem nadaljevanju. "Nisem tako dober v matematiki," je skušal Pogačar zakriti, koliko je v odstotkih hranil moči po ravnem, zlasti v prvi polovici proge iz Foligna. "A skušal sem se ogniti temu, da bi šel v rdeče, in ohraniti svežino. Na klanec je šlo pa s polnim plinom," je ponovil izjavo, ki jo je dal že dan pred kronometrom 7. etape.

Po pameti in občutku do Nice

Pomisleki in vprašanja, ali je s Pogačarjem kaj narobe, da ne pometa s tekmeci, kot smo ga letos videli na klasikah Strade Bianche in Liege–Bastogne–Liege ali na etapni Dirki po Kataloniji, so dobili odgovor. Sam Pogačar je v SOS-odmevu poudaril, da mora na koncu Gira ohraniti svežino še za Tour. Prav tako celotno vodstvo UAE Emirates ponavlja, da ciljna črta za slovenskega šampiona ni v Rimu, temveč v Nici, 21. julija. Skratka, po pameti in občutku za naslednjih pet tednov dirkanja.