Yago Dos Santos je bil najboljši igralec Crvene zvezde na prvi tekmi finala. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović
Yago Dos Santos je bil najboljši igralec Crvene zvezde na prvi tekmi finala. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Po prvem polčasu je bil izid izenačen (39:39). Tri točke razlike prednosti za rdeče-bele je bilo pred začetkom zadnje četrtine, v kateri sta se ekipi ves čas menjavali v vodstvu, a si odločilne prednosti nista priigrali. Dobri dve minuti pred koncem je Crvena zvezda vodila z 81:78, potem pa minuto in pol ni bilo več koša vse do dveh zadetih prostih metov Američana Kevina Punterja, ki je znižal na točko zaostanka 37 sekund pred koncem.

Davidovac nezgrešljiv pri prostih metih
Dejan Davidovac je 11 sekund pred koncem zadel nova prosta meta (83:80), štiri sekunde pred koncem pa je na isti način postavil še končni izid. Vmes je James Nunnally s prostima metoma približal Partizan na točko zaostanka.

Dos Santos je bil z 18 točkami prvi strelec zmagovalcev, Nunnally pa s 27 točkami najboljši strelec srečanja. Zadel je šest trojk iz devetih poskusov.

James Nunnally je zadel šest trojk. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović
James Nunnally je zadel šest trojk. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Legendarni Željko Obradović, rekordnih devet naslovov v Evroligi je osvojil s petimi različnimi klubi, lahko kot trener Partizana še vedno ubrani naslov prvaka Lige ABA. Na drugi strani je Grk Janis Sferopulos prvo sezono trener Crvene zvezde, s katero je že osvojil srbski pokal prav po zmagi nad Partizanom. Prvi finalni dvoboj so sodili Mariborčan Saša Pukl, Srb Milivoje Jovčić in Hrvat Luka Kardum.

Vroče je bilo že pred uvodnim srečanjem finala. Vodstvo Partizana je vztrajalo, da mora Crvena zvezda bolje organizirati tekmo, kot je prejšnje. Črno-beli so zagrozili, da bodo zapustili igrišče, takoj "ko bo posredno ali neposredno ogrožena njihova varnost ali integriteta kluba, posebej z metanjem predmetov, pljuvanjem in drugimi podobnimi nečednostmi". Zato so bili v dopoldanskih urah pozvani v prostore srbskega notranjega ministrstva, kjer so jim skupaj z vodstvom policije predstavniki rdeče-belih predstavili varnostne ukrepe.

Druga tekma bo v sredo, prav tako bo gostitelj Crvena zvezda, ki za naslov potrebuje še dve zmagi.


Finale, prva tekma:
CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 1:0
85:82 (17:20, 22:19, 25:22, 21:21)
7463; Dos Santos 18, Teodosić in Mitrović po 14, Davidovac 12, Nedović 7, Lazić, Giedraitis in Bolomboy po 6, Topić 2; Nunnally 27 (6/9 za tri), Punter 13, Avramović 10, Smith 7, Caboclo 5, LeDay, Smailagić, Dozier, Ponitka in Kaminsky po 4.

Druga tekma, sreda ob 19.30:
CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN

Tretja tekma, nedelja ob 21.00:
PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA

Morebitna četrta tekma bo v torek, 21. maja, peta pa v soboto, 25. maja.

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage.