Tim Gajser. Foto: AMZS
Tim Gajser. Foto: AMZS

Slovenski dirkač Tim Gajser je bil četrti, potem ko je bil šesti v prvi in tretji v drugi vožnji. Drugi Slovenec v MXGP-ju Jan Pancar je zasedel 14. mesto. Gajser je prvo vožnjo, za katero si je v sobotnih kvalifikacijah priboril drugo izhodišče za Pradom, slabo začel. Po ne najboljšem startu je naredil še napako, v drugem krogu zapeljal s steze in se vrnil šele kot 12.

Do konca se je moral tako prebijati naprej, vendar višje kot do šestega mesta ni več mogel. Pancar se je sprva gibal okrog 20. mesta, proti koncu pa nekaj mest pridobil in prvo vožnjo končal na 14. V ospredju je domačin Prado zmagal pred Francozom Romainom Febvrom, tretji pa je bil Nizozemec Calvin Vlaanderen.

Druga vožnja se je začela s tehničnim zapletom, saj se na dveh startnih mestih, tudi pred Pradom, niso odprla startna vratca, zato so vožnjo prekinili. Po 15 minutah je sledil nov start, po katerem je favorit Prado hitro prišel na prvo mesto.

Gajser je začel na šestem mestu, a se je nato prebil vse do drugega, ko je prehitel Vlaanderna. V rokah je imel drugo mesto, s kateri bi ohranil vodstvo v skupnem seštevku, vendar ga je nekaj krogov pred ciljem prehitel Nizozemec Jeffrey Herlings, tako da se je moral zadovoljiti s tretjim.

V seštevku obeh voženj je Gajser končal na četrtem mestu s 35 točkami, pred njim so bili Prado (50), Herlings (40) in Febvre (40). Pancar je drugo vožnjo končal na 17. mestu, skupno na dirki pa je bil 14. in dobil 11 novih točk. V seštevku sezone je Gajser izgubil vodstvo, Prado ima 298 točk, a je slovenski dirkač tik za njim (296). Pancar je pri 65 točkah in se je povzpel na 15. mesto.

"Slabe volje sem zaradi načina, kako se je razpletla druga vožnja, pa tudi zaradi celotnega konca tedna. Čutil sem, da dirkam precej bolje, kot pa so potem kazali časi. V drugi vožnji sem bil res hiter, postavil sem najboljši čas kroga in skoraj ujel vodilnega," je po dirki za spletno stran svoje ekipe Honda dejal Gajser in dodal: "Žal mi je potem odneslo sprednje kolo v ključnem trenutku in nisem več mogel zadržati mesta. A do konca je še dolga pot, sem v dobrem položaju in prihajajo dirkališča, ki so mi všeč."

Na dirki v Galiciji je prvič v sezoni nastopil tudi Jaka Peklaj v razredu MX2. Ostal je brez točk na 32. mestu, zmagal je Belgijec Lucas Coenen. Naslednja dirka bo na vrsti že prihodnji teden v St. Jean d'Angelyju v Franciji.

VN GALICIJE, Lugo

Skupni vrstni red:                     
 1. J. PRADO     ŠPA/gas        50 točk
 2. J. HERLINGS  NIZ/KTM        40     
 3. R. FEBVRE    FRA/kawasaki   40     
 4. T. GAJSER    SLO/honda      35     
14. J. PANCAR    SLO/KTM        11     
                                       
Prva vožnja:                           
 1. J. PRADO     ŠPA/gas      34:11,687
 2. R. FEBVRE    FRA/kawasaki    +2,036
 6. T. GAJSER    SLO/honda       27,707
14. J. PANCAR    SLO/KTM       1:45,367
                                       
Druga vožnja:                          
 1. J. PRADO     ŠPA/gas      34:04,763
 2. J. HERLINGS  NIZ/KTM         +2,880
 3. T. GAJSER    SLO/honda       10,110
17. J. PANCAR    SLO/KTM       1:35,731
Svetovno prvenstvo:                    
 1. J. PRADO      ŠPA/gasgas   298 točk
 2. T. GAJSER     SLO/honda    296     
 3. R. FEBVRE     FRA/kawasaki 267     
 4. J. HERLINGS   NIZ/KTM      246     
 5. P. JONASS     LAT/honda    217     
...                                    
15. J. PANCAR     SLO/KTM       65