Napadalci so s svojim avtomobilom trčili v policijski kombi in nato nanj začeli streljati. Foto: Reuters
Napadalci so s svojim avtomobilom trčili v policijski kombi in nato nanj začeli streljati. Foto: Reuters

Med torkovim napadom na policijski kombi na avtocesti pri kraju Incarville v bližini Rouena na severu Francije sta bila ubita dva policista, še trije pa so bili ranjeni. Policija je s sodišča nazaj v zapor prevažala 30-letnega Amro, znanega pod vzdevkom Muha, ko je takoj po prečkanju cestninske postaje v policijski kombi od spredaj trčilo vozilo znamke Peugeot, v katerem so bili napadalci.

"Moški z dolgocevnim orožjem so izstopili, pridružili pa so se jim še drugi oboroženi moški, ki so izstopili iz avtomobila znamke Audi, ki je verjetno sledil zaporniškemu vozilu," je povedala pariška država tožilka Laure Beccuau.

Dve vozili, s katerima naj bi pobegnili napadalci z osvobojenim zapornikom, so pozneje po poročanju BBC-ja policisti našli zažgani na dveh različnih lokacijah.

Napad na policiste je šokiral francosko javnost, medtem ko so glavni sindikati francoskih paznikov pozvali k simboličnemu enodnevnemu zaprtju zaporov v državi, "da bi izrazili svoja čustva v podporo našim kolegom, ki so umrli med služenjem".

Prestreljen zaporniški kombi. Foto: Reuters
Prestreljen zaporniški kombi. Foto: Reuters

Sindikati zahtevajo tudi nujni sestanek z ministrom za pravosodje, da bi razpravljali o prezasedenosti zaporov in s tem povezanimi varnostnimi tveganji.

Francoski pravosodni minister Eric Dupond-Moretti je povedal, da bodo storili vse za prijetje storilcev tega "podlega zločina". "Našli jih bomo in kaznovali primerno njihovemu kaznivemu dejanju," je dejal minister, ki je za storilce dejal, da so "ljudje, za katere življenje nima vrednosti".

Amro so 10. maja obsodili zaradi vloma, čaka pa ga še obtožnica za ugrabitev, ki je privedla do smrti. Po navedbah policijskih virov je bil 30-letni preprodajalec mamil v Marseillu, kjer je bil povezan z močno mestno tolpo "črni".

Amrov odvetnik Hugues Vigier je povedal, da nasilje v incidentu ne ustreza osebi, ki jo sam pozna. Je pa povedal, da je njegova stranka v nedeljo poskušala pobegniti iz zapora tako, da je prežagala rešetke v zaporniški celici. "To nakazuje, da je bil v pripravi poskus pobega," je dejal Vigier.

 Amra naj bi naročal umore, povezane s trgovino z mamili. Foto: Reuters
Amra naj bi naročal umore, povezane s trgovino z mamili. Foto: Reuters

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je dejal, da so sprožili obsežno iskalno akcijo, v katero je vključenih več sto policistov. Predsednik države Emmanuel Macron je dejal, da delajo vse, da bi našli storilce.

Francija zaradi mamilarskega nasilja na prelomnici

Napad se je zgodil na dan, ko je francoski senat predstavil poročilo o trgovini z mamili in opozoril, da je država na prelomnici zaradi naraščajočega nasilja mamilarskih tolp, ki predstavlja "grožnjo temeljnim interesom naroda".

V zadnjih letih narašča količina kokaina, ki pride v Evropo, zato se krepi organiziran kriminal in stopnjuje s tem povezano nasilje zaradi vse bolj nasilnih mamilarskih tolp in njihovega medsebojnega obračunavanja.

"Ta brutalni napad kaže, da je grožnja organiziranega kriminala tako velika kot teroristična grožnja," je na omrežju X zapisala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. "Zoperstaviti se mu moramo z enako odločnostjo," je še dodala.

Tolpe iz Marseilla so ene od najmočnejših kriminalnih združb v Evropi. Foto: Pixabay
Tolpe iz Marseilla so ene od najmočnejših kriminalnih združb v Evropi. Foto: Pixabay

Senatno poročilo navaja, da se je v Franciji zasežena količina kokaina v zadnjem desetletju petkrat povečala, francoska trgovina z mamili pa je dosegla letno vrednost 3,5 milijarde evrov.

Ker je država na "prelomnici", so avtorji poročila priporočili ustanovitev francoske različice ameriškega urada za boj proti mamilom in ponovno osredinjanje na obveščevalne dejavnosti, pranje denarja in korupcijo.

Žarišče mamilarskega nasilja je Marseille na jugu Francije, kjer divja vojna med mamilarskimi tolpami, ki so svoje lovke razširile tudi v policijo in sodstvo.

V Franciji velika iskalna akcija pobeglega zapornika