Sergej Šojgu in Vladimir Putin. Foto: Reuters
Sergej Šojgu in Vladimir Putin. Foto: Reuters

Sergej Šojgu, ki je obrambni minister vse od leta 2012 in dolgoletni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, bi v skladu s kadrovskimi menjavami v Kremlju postal sekretar ruskega varnostnega sveta. Na tem mestu bi zamenjal sedanjega predsednika Nikolaja Patruševa in postal odgovoren za celoten ruski vojaškoindustrijski kompleks, so v nedeljo sporočili iz Kremlja.

Spremembe v vojaškem poveljstvu, ki jih bodo v dumi poslanci zagotovo potrdili, so najpomembnejše, kar jih je Putin uvedel, odkar je februarja 2022 v Ukrajino poslal več deset tisoč vojakov v izvedbo t. i. posebne vojaške operacije, kot ji pravijo v Kremlju, je poročal Reuters.

Novi stolček na čelu varnostnega sveta tehnično velja za višji položaj od stolčka obrambnega ministra, kar zagotavlja kontinuiteto v vojaškem vodstvu, ki Šojguju ne prinaša degradacije, čeprav so njegovega zaveznika in namestnika obtožili jemanja podkupnin.

Valerij Gerasimov, načelnik ruskega generalštaba, ki ima bolj praktično vlogo pri vodenju vojaških operacij, bo medtem ostal na položaju. Tudi Sergej Lavrov, zunanji minister, bo ostal na svojem delovnem mestu, so sporočili iz Kremlja.

Belousov je veliko presenečenje

Iz Kremlja so sporočili, da si ruski predsednik želi obrambnega ministra, ki je odprt za nove zamisli.

Imenovanje Belousova, civilnega uradnika, ki je znan po svojem gospodarskem odločanju in ne poznavanju bojišč, je največje presenečenje. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je novinarjem dejal, da je sprememba smiselna, ker se Rusija približuje položaju, v kakršnem je bila Sovjetska zveza sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so vojska in organi kazenskega pregona obsegali 7,4 odstotka državne porabe.

Omenjena številka po besedah Peskova pomeni, da je ključnega pomena tako veliko vojaško porabo uskladiti s splošnimi interesi države, zato je Putin želel civilista z ekonomskim ozadjem na delovnem mestu obrambnega ministra.

"Tisti, ki je bolj odprt za novosti, bo zmagovalec na bojišču," je dejal Peskov.

Kadrovsko spremembo na vrhu obrambnega ministrstva lahko vidimo kot Putinov poskus, da izdatke za obrambo podvrže večjemu nadzoru, da bi tako zagotovil učinkovito porabo sredstev, potem ko so Šojgujevega zaveznika in namestnika obrambnega ministra državni tožilci obtožili jemanja podkupnine.