Ukrajinski zunanji minister se je srečal tudi s srbskim predsednikom. Foto: EPA
Ukrajinski zunanji minister se je srečal tudi s srbskim predsednikom. Foto: EPA

Kuleba je srbsko prestolnico obiskal z ženo ukrajinskega predsednika Oleno Zelensko, gre pa za prvi obisk predstavnika ukrajinskih oblasti v Srbiji po začetku vojne v Ukrajini.

Kuleba se je z Vučevićem pogovarjal o aktualnih varnostnih in političnih razmerah v svetu in možnostih gospodarskega sodelovanja v teh okoliščinah, sešel pa se je tudi s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučević je po srečanju izjavil, da je Srbija zavezana spoštovanju mednarodnega prava in ozemeljske celovitosti vsake države članice Združenih narodov, vključno z Ukrajino. Dodal je, da je Srbija odprta za prijateljske pogovore o vseh vprašanjih in na vseh ravneh.

Kuleba je dejal, da je njegov prihod sporočilo, da obstaja prostor za nadaljnjo krepitev odnosov med državama. Poudaril je, da imata Srbija in Ukrajina veliko razlik, a tudi veliko skupnega, zato je po njegovih besedah mogoče skupaj graditi prihodnost na številnih področjih.

Ukrajinska prva dama in zunanji minister sta obisk v Beogradu začela v nedeljo z obiskom mestne knjižnice, kjer so pod pokroviteljstvom Zelenske odprli Ukrajinsko polico, del knjižnice z ukrajinskimi knjigami. Nato sta si ogledala še trdnjavo Kalemegdan, kjer so uvedli avdiovodnik v ukrajinščini za to turistično točko.

Med ogledom knjižnice in trdnjave sta ju spremljala žena srbskega predsednika Tamara Vučić in srbski zunanji minister Marko Đurić. Danes se je Zelenska udeležila odprtja konference o duševnem zdravju.

Vučić se je z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim od začetka vojne v Ukrajini srečal trikrat, vedno ob robu mednarodnih forumov.

Beograd priznava Ukrajino v celoti, vključno z ozemlji, ki so jih zasedle ruske sile, Kijev pa noče priznati neodvisnosti Kosova, ki je leta 2008 razglasilo neodvisnost od Srbije. Srbija je v Združenih narodih obsodila rusko invazijo, vendar pa ohranja tesne vezi z Moskvo in se noče pridružiti sankcijam zahoda proti Rusiji, čeprav si hkrati prizadeva za članstvo v EU-ju, za kar je eden od pogojev tudi uskladitev zunanje politike z evropsko.