Puigdemont se je oglasil iz Francije, saj mu v Španiji še vedno grozi aretacija. Foto: Reuters
Puigdemont se je oglasil iz Francije, saj mu v Španiji še vedno grozi aretacija. Foto: Reuters

Na nedeljskih volitvah je Slavila katalonska socialistična stranka (PSC), ki predstavlja regionalno vejo vladajočih socialistov španskega premierja Pedra Sancheza in je v 135-članskem parlamentu osvojila 42 sedežev, medtem ko je trda linija separatistov, ki jo predstavlja Puigdemontova stranka Junts, zasedla drugo mesto s 35 poslanci.

Zmernejša separatistična stranka Katalonska republikanska levica (ERC) je dobila 20 poslancev, velikega uspeha pa se veseli konservativna ljudska stranka, ki bo imela 15 poslancev, potem ko jih je imela do zdaj le tri.

Skrajno leva separatistična stranka Ljudska enotnost (CUP), ki je doslej imela devet poslancev v regionalnem parlamentu, si je zagotovila štiri poslanske sedeže.

Separatistične stranke imajo tako 59 poslanskih sedežev, za absolutno večino pa bi jih potrebovale 68.

Puigdemont prelomil obljubo

Čeprav separatisti v parlamentu ne bodo imeli več večine, pa Puigdemont meni, da bi on lahko najlažje oblikoval regionalno vlado. Kot je dejal na novinarski konferenci v kraju Argeles-sur-Mer na jugu Francije blizu meje s Španijo, vodja PSC-ja Salvador Illa nima absolutne večine v parlamentu. Zato je že začel pogovore z ERC-jem, ki se prav tako zavzema za neodvisnost Katalonije, s katerim želi oblikovati "suverenistično vlado".

Puigdemont, ki deluje na jugu Francije, saj mu po neuspelem poskusu odcepitve od Španije leta 2017 v domovini še vedno grozi aretacija, je obljubil, da se bo v primeru neuspeha na volitvah umaknil iz lokalne politike, a je danes nakazal, da ima več možnosti za sestavo vlade kot vodja katalonskih socialistov Illa.

"Lahko sestavimo koherentno večino, ne absolutno, ampak koherentno večino, širšo od tiste, ki jo lahko sestavi kandidat socialistične stranke," je poudaril.

Nedeljsko glasovanje je zaznamovala nizka volilna udeležba. Foto: Reuters
Nedeljsko glasovanje je zaznamovala nizka volilna udeležba. Foto: Reuters

Po navedbah analitikov bi se z ERC-jem za oblikovanje vlade lahko povezal tudi PSC, ki bi v vladajočo koalicijo lahko povabil še levo stranko Sumar s šestimi poslanci.

Vodja ERC-ja Pere Aragones, ki je bil do zdaj katalonski predsednik, je v nedeljo zvečer napovedal, da bo njegova stranka odšla v opozicijo, s čimer je odrekel podporo socialistom pri sestavljanju vlade.

"Gibanje za neodvisnost ostalo brez idej"

Katalonski socialisti so zmagali že na prejšnjih regionalnih volitvah leta 2021, a jim ni uspelo sestaviti vladajoče koalicije. To so s 74 mandati naposled sestavili separatisti.

Separatisti so leta 2017 izpeljali nezakonit referendum o neodvisnosti in nato razglasili neodvisnost, kar je povzročilo najhujšo institucionalno krizo v Španiji v več kot 30 letih, vendar pa je separatistično gibanje v zadnjem času izgubilo energijo in enotnost.

Politični analitik in zgodovinar Joan Esculies je dejal, da je glavna novica volilne nedelje pešanje katalonskih separatističnih čustev. "Gibanju za neodvisnost je zmanjkalo idej, da bi prepričali ali mobilizirali ljudi, kot so počeli prej," je razpoloženje katalonskih volivcev povzel za Reuters.

V Kataloniji poraz separatistov