Siljanovska Davkova je že prvi dan na predsedniškem položaju poskrbela za napetosti z Atenami in Sofijo. Foto: Reuters
Siljanovska Davkova je že prvi dan na predsedniškem položaju poskrbela za napetosti z Atenami in Sofijo. Foto: Reuters

Siljanovska Davkova je v nedeljo prisegla kot prva predsednica v zgodovini Severne Makedonije, a je pri tem kandidatka s podporo nacionalistične stranke VMRO-DPMNE izpustila besedo "Severna", zaradi česar je slavnostno prisego protestno takoj zapustila grška veleposlanica. Pozneje se je oglasilo tudi grško zunanje ministrstvo, ki je opozorilo, da pomeni prisega "očitno kršitev" prespanskega sporazuma, od katerega so odvisni odnosi med Atenami in Skopjem.

S prespanskim sporazumom je bil leta presežen dolgoletni spor med Atenami in Skopjem, ki je privolil v uradni naziv države Severna Makedonija, saj je Grčija nasprotovala imenu Makedonija, ki po njenem mnenju nakazuje na ozemeljske težnje severne sosede po grški zgodovinski pokrajini s tem imenom. Potem ko se je Skopje strinjalo s spremembo imena, so Atene odpravile blokado države na njeni poti v Evropsko unijo in Nato.

Po besedah Siljanovske Davkove je zadeva s prespanskim sporazumom še vedno "pravno in politično odprto" vprašanje. Kot je po poročanju portala Radio Free Europe Radio Liberty nekdanja profesorica ustavnega prava zapisala v svojem volilnem programu, je bil sporazum "sprejet v nasprotju z nacionalno zakonodajo" in predstavlja "resno kršitev kolektivnih in individualnih pravic državljanov Makedonije".

Micotakis: Provokativna odločitev

Danes se je oglasil še grški premier Kiriakos Micotakis, ki je bil prav tako kritičen do poteze Siljanovske Davkove. "Provokativna odločitev nove predsednice Severne Makedonije, da prekrši uradno besedilo svoje prisege in svojo državo poimenuje z drugim imenom, je nezakonita in nedopustna pobuda," je zapisal na družbenem omrežju X.

Micotakis, čigar stranka je odločno nasprotovala prespanskemu sporazumu, je še dejal, da je makedonska predsednica s svojim govorom v nedeljo kršila tako omenjeni sporazum kot ustavo Severne Makedonije. Opozoril je, da so "vsak napredek v dvostranskih odnosih pa tudi morebitni koraki Skopja proti Evropi odvisni od iskrenega spoštovanja dogovorjenega".

Nova predsednica je od konca 80. let prejšnega stoletja poučevala ustavno pravo in politologijo na univerzi.  Foto: EPA
Nova predsednica je od konca 80. let prejšnega stoletja poučevala ustavno pravo in politologijo na univerzi. Foto: EPA

Sofija opozarja na spoštovanje pogajalskega okvirja

Tudi Bolgarija je izrazila nezadovoljstvo nad ravnanjem nove predsednice Severne Makedonije in jo opozorila, da bo od spoštovanja zavez in mednarodnih sporazumov odvisna njena evropska perspektiva. Bolgarski predsednik Rumen Radev je dejal, da se morajo oblasti v Skopju držati pogajalskega okvira s Severno Makedonijo, ki ga je leta 2022 potrdil Evropski svet.

Evropska perspektiva Severne Makedonije bo v celoti odvisna od "celovite implementacije" vseh dogovorov, pa je poudaril začasni premier Dimitar Glavčev.

Razočaranje v Bruslju

Opozorilo Skopju je prišlo tudi iz Bruslja. "Za nadaljevanje uspešne poti Severne Makedonije pri pristopu k EU-ju je ključnega pomena, da država nadaljuje po poti reform in polnega spoštovanja svojih zavezujočih sporazumov," je v nedeljo na X zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je izrazil "veliko razočaranje", ker nova predsednica med prisego ni uporabila ustavnega imena države.

Ministrstvo za zunanje zadeve Severne Makedonije je pozneje sporočilo, da je država zavezana "nedvoumnemu spoštovanju ustavnih določb kot tudi vseh mednarodno prevzetih obveznosti", vključno s prespanskim sporazumom.

Siljanovska-Davkova je bila prejšnji teden izvoljena za predsednico države s podporo desničarske in nacionalistične stranke VMRO-DPMNE, ki je nasprotovala prespanskemu sporazumu, ki sta ga leta 2018 sklenila takratna premierja Zoran Zaev in Aleksis Cipras.