Varnost v Malmöju je močno poostrena. Foto: Reuters
Varnost v Malmöju je močno poostrena. Foto: Reuters

V množici je bilo zvečer videti napise, kot so "Evrovizija je združena v genocidu" (uradni slogan tega tekmovanja je sicer 'Združeni v glasbi'), "Svobodna Palestina", "Blišč ne more skriti genocida" in "12 točk za Joosta Kleina". Gre za nizozemskega predstavnika, ki so ga zaradi incidenta s članico produkcijske ekipe izključili s tekmovanja, predtem pa je jasno pokazal nestrinjanje s sodelovanjem Izraela na letošnjem tekmovanju.

Da se ne strinja z udeležbo Izraela, je na vaji v soboto pokazal tudi francoski predstavnik Slimane, ki je prekinil vajo na odru in dejal, da si je vse od malih nog želel peti o miru. "Glasba bi nas morala združiti," je dejal ob bučnem aplavzu občinstva v dvorani. Proti izraelskemu nastopu so se bolj ali manj odkrito izrekli tudi nekateri predstavniki drugih držav.

Sorodna novica Nemo na krilih glasov strokovnih žirij "strl kodo" in osvojil 68. Evrovizijo

"Pomembno se mi zdi, da pokažemo, da smo izbrali pravo stran. Kaj takega, kot se zdaj dogaja v Gazi, bi se lahko dogajalo tudi kje drugje. Gre za otroke, moške in ženske, ki že toliko let živijo pod okupacijo," je dejal neki protestnik.

Od 6000 do 8000 ljudi

Po ocenah švedske policije se je zbralo od 6000 do 8000 propalestinskih protestnikov. Ko se je prireditev začela, so se razmere zaostrile, saj so policisti s silo nekatere protestnike razgnali s prizorišča. Med njimi je bila znova priprta tudi znana podnebna aktivistka Greta Thunberg.

Podoben protest je v tretjem največjem švedskem mestu potekal tudi v četrtek, ko je izraelska pevka Eden Golan prvič stopila na oder. Takrat se je na miroljubnem protestu zbralo več kot 10.000 ljudi. Takrat je potekal tudi manjši protest v podporo Izraelu, na katerem so sodelovali tudi člani judovske skupnosti v Malmöju.

V multikulturnem Malmöju na jugu Švedske sicer živi največja palestinska skupnost v državi.

Organizator dogodka, Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ves čas vztraja, da je Evrovizija nepolitični dogodek. Od Izraela je pred časom zahtevala le, da spremeni besedilo svoje pesmi Hurricane, ki je pred tem namigovalo na Hamasov napad na Izrael sedmega oktobra lani.