Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 23. maj. 2024

TV Slovenija 2 • Čet, 23. maj.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Četrtek, 23. maj bo jutranji program potekal iz mariborskega studia. Ustvarjalci vam bodo tri ure ponujali najrazličnejše vsebine. Izpostavili bodo 30 let delovanja Totega big banda Maribor, svetovalka za zelenjadarstvo Miša Pušenjak bo delila vrtne nasvete, spoznali boste izdelovalca jezičnih bobnov, iz terena pa se bo skozi celotno jutro javljal Goran Obradović. Med drugim se bo tokrat preizkusil kot strojevodja. Oddajo bo vodil Andrej Geržina.

Literarna zgodovinarka dr. Katja Mihurko, profesorica na Fakulteti za humanistiko in vodja raziskovalnega centra na novogoriški Univerzi raziskuje predvsem reprezentacije ženskosti in moškosti na polju književnosti. Spregovorila bo o svojem raziskovalnem in pedagoškem delu ter predstavila knjigo Ljubim lepa pisma, ki jo je skupaj s sodelavci pripravila v okviru raziskovalnega projekta Transformacije intimnosti v literarnem diskurzu slovenske moderne (TILDA). Kaj nam imajo o naprednih ženskah povedati dopisovanja avtoric slovenske moderne?

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

BELUŠI IZ JUVANJA
Iz zemlje kuka desetine vijoličastih in zelenih poganjkov. Na njivo s šparglji, ki so jo lani zalile vode, Edvard Jurjevec zasaja nove sadike. Sadijo jih na roke po preizkušenem načinu, saj poganjke, ko jih redno oskrbujejo, nato pobirajo vsaj 20 let.

VANESOVI VRTNI NASVETI
To sezono spremljamo Metrobovega strokovnjaka Vanesa Husić, ki na urbanih vrtovih v Ljubljani ustvarja mešane nasade po ekoloških načelih. Tokrat zasaja plodovke, ki nam bodo jedilnike obogatile v nekaj tednih. Izvemo tudi, zakaj kumaram še ni postavil opore.

POTONIKE V LANCOVI VASI
Potonike upodabljajo lepoto, poezijo, pozitivne misli in dobre obete. Mateja in Silvo imata v nasadu največ belih potonik, nekaj tudi roza. Ravno te barve iščejo mladoporočenke za svoje šopke. Spoznamo, koliko truda je potrebnega, da utrgata ravno prav razvit cvet.

JEDI IZ ŠPARGLJEV
Gojeni beluši hvaležnost pokažejo, ko odženejo veliko poganjkov. Poznamo jih v juhah, rižotah, z jajci, so pa sladice manj znane. Fanika Jurjevec iz Gostišča Prodnik jih poveže še z drugimi sestavinami. Radovednost, s čim jih pobrati v sladico, pa potešimo v oddaji.
navrtu@rtvslo.si

Romska glasba že od nekdaj navdušuje ljudi po vsem svetu. Pa vendar, zakaj je tako privlačna in prepoznavna, da jo lahko ločimo od ostalih zvrsti glasbe? To v Carigradu raziskuje doktorska študentka etnomuzikologije Burzu Yasin, s katero smo se pogovarjali med njenim obiskom v Ljubljani. Pozanimali smo se, kakšne so ugotovitve izvajalcev v okviru projekta Naprej: opolnomočenje Rominj in romskih skupnosti za vprašanja enakosti spolov. Glasba je področje, za katero so Romi in Rominje še posebej nadarjeni. To velja tudi za Španijo oziroma Katalonijo, kjer si prizadevajo za to, da bi njihova glasba, ki se imenuje katalonska rumba, postala del Unescove kulturne dediščine.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V tokratni oddaji se že spogledujemo s poletnimi počitnicami. Poročamo, kako je potovati v Nemčijo z električnim peugeotom e-3008; to naj bi bil eden bolj avtocestnih električnih avtov. Prav tako električno - Nissanovo ariyo - smo zapeljali na krajši izlet na Obalo. Med drugim nas je tam navdušila tudi s samodejnim parkiranjem. Z Berlina pa poročamo o Volkswagnovem kombiju, ki je čez vikend tudi avtodom. Seveda govorimo o legendarni californiji. Pri Volkswagnu trdijo, da je z novo generacijo california postala 3-sobni počitniški apartma.

Diplomirani profesor športa na Fakulteti za šport, svetovno uspešni model, podjetnik, in lastnik modne agencije, ki je konec leta 2008 izgubil vid. Ambasador vidnega, lepih podob, je zdaj postal glasnik »tistega, kar je očem prikrito«. Ustanovil je center za slepe športnike Vidim cilj, se še bolj profesionalno posvetil športu, in v paratriatlonu nanizal izjemne uspehe. Kot motivacijski govornik navdihuje v podjetjih in z vsakim svojim nastopom v javnosti potrjuje, da naši možgani in naša telesa nimajo omejitev. Vesna Milek se od blizu pogovarja z Alenom Kobilico.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov