Joost Klein pesmi Europapa ni zapel v finalu, saj so ga prej diskvalificirali iz tekmovanja. Foto: EPA
Joost Klein pesmi Europapa ni zapel v finalu, saj so ga prej diskvalificirali iz tekmovanja. Foto: EPA

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je podala več podrobnosti glede diskvalifikacije nizozemskega predstavnika Joosta Kleina. Zapisali so, da je bil diskvalificiran iz velikega finala zaradi groženj, usmerjenih proti članici produkcijske ekipe. Švedska policija je kaznivo dejanje preiskala, primer pa bodo kmalu po pospešenem postopku predali tožilstvu, so dodali.

"Joostovo vedenje je očitno kršilo pravila tekmovanja, ki so namenjena zagotavljanju varnega delovnega okolja za vse osebje. Ne obsojamo vnaprej sodnega postopka, vendar glede na okoliščine tega, kar se je zgodilo, in dejstvo, da bo policijski primer kmalu predan tožilstvu, ne bi bilo primerno, da Joost sodeluje v velikem finalu."

Odločitev o njegovi izključitvi je podprl upravni organ tekmovanja članov – Referenčna skupina tekmovanja za pesem Evrovizije – in izvršni odbor EBU-ja po temeljiti notranji preiskavi. "Različica dogodkov, objavljena v nekaterih javnih komentarjih in na družbenih omrežjih, se ne ujema z izjavami, ki so jih z nami in švedsko policijo delili osebje in priče. Vendar je zadeva zdaj predmet sodnega postopka in na tej stopnji žal ne moremo dodati ničesar več."

"Imamo politiko ničelne tolerance do neprimernega vedenja na naših dogodkih in bomo vedno sprejeli potrebne ukrepe za obravnavanje groženj osebju – ne glede na to, od koga prihajajo," so dodali.

Upravni organi EBU-ja bodo skupaj z vodji delegacij preiskali dogodke v zvezi z Evrovizijo v Malmöju, "da bi napredovali na pozitiven način in zagotovili, da bodo vsi spoštovali vrednote dogodka".

"Obžalujemo, da nekatere delegacije na tekmovanju za pesem Evrovizije v Malmöju niso spoštovale duha pravil in tekmovanja tako na kraju samem kot med njihovimi prenosi. Med dogodkom smo se pogovarjali s številnimi delegacijami o različnih vprašanjih, na katera smo bili opozorjeni."