Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zaostritve bodo veljale za priljubljene destinacije žurerskih dopustnikov, kot sta Playa de Palma in Magaluf na Majorki ter Sant Antoni na Ibizi.

Kršitelje, ki bi uživali alkohol zunaj označenih območij, bodo oglobili s kaznimi v višini med 500 in 1500 evri.

Po novem zakonu, ki začenja veljati danes, bodo oblasti štele število sankcij proti posameznim tujim državljanom, podatke pa nato predale njihovim veleposlaništvom.

Zakonodaja uvaja strožja pravila proti čolnom za zabavo, ki bodo imeli po novem prepoved približevanja obali za več kot eno navtično miljo (1,8 kilometra) od označenih območij. Pobiranje in izkrcavanje potnikov bo še naprej prepovedano. Čolni za zabavo so imeli do zdaj prepoved oglaševanja na treh omenjenih lokacijah.

Luis Pomar, tiskovni predstavnik turistične zveze Balearov, je za BBC povedal, da je cilj zakona zajeziti "nesocialno obnašanje" in da upa, da v "treh ali štirih letih zakon ne bo več potreben, če bodo vcepili v ljudi primerno obnašanje". Oblasti bodo za izboljšanje najbolj turističnih območij porabile do 16 milijonov evrov. Območja, na katera se zakon nanaša, so prilagodili na prošnjo domačinov.

Kot je povedal Pomar, bodo komisijo za "promocijo civiliziranega obnašanja na turističnih območjih" razširili tako, da bodo vanjo vključili predstavnike držav, katerih turiste največkrat povezujejo s težavami, to sta na Balearih Združeno kraljestvo in Nemčija.

Oblasti tudi poudarjajo, da zakon, ki je bil sprejet že leta 2020, prepoveduje prodajo alkohola med 21.30 in 8.00. V času uvedbe zakona je regionalna vlada sporočila, da je prva v Evropi, ki je omejila oglaševanje in prodajo alkohola na določenih turističnih območjih. Kot so zatrdili, se bodo z novimi ukrepi "borili proti ekscesom" in "vsilili resnične spremembe v turistični model teh destinacij".

Del lokalnega prebivalstva pa se pritožuje, da bo zakon škodil njihovemu poslu.