Posebna raziskovalca Eva in Luka, ki ju interpretirata igralca Manca Dorrer in Domen Valič. Foto: Katja Kodba
Posebna raziskovalca Eva in Luka, ki ju interpretirata igralca Manca Dorrer in Domen Valič. Foto: Katja Kodba

V tretjem delu boste spoznali Majo, ki je je bilo po razhodu s prvim fantom strah intimnih stikov.

Maja je stara enaindvajset let in je zaradi paničnih napadov in anksioznosti prekinila študij. V srednji šoli je imela prvega fanta, v katerega je bila noro zaljubljena. Pa začetni romantiki se je odnos začel spreminjati, vse bolj jo je začel nadzorovati, bil je ljubosumen in psihično nasilen, prav tako je izražal izjemno skrajne poglede na svet. Rok Gumzej s Centra pomoči pri čezmerni rabi interneta Logout razlaga, da je sovraštva na spletu precej. "Igralke videoiger razlagajo, da se morajo pri igranju iger pretvarjati, da so moški, saj jih sicer njihovi soigralci, če vklopijo mikrofon in razkrijejo svoj spol, zmerjajo ali celo izločijo iz igre. Razlagajo, da nimajo dostopa do iste igre, saj ne smejo vklopiti mikrofona."

Spletni vplivneži in vplivnice širijo toksično moškost

Kot razlaga Gumzej, so mladi moški na spletu tarča različnih vplivnežev. Med njimi so finančni vplivneži, ki jim obljubljajo hiter zaslužek, pa tudi takšni s sovražnimi stališči. Leja Markelj, raziskovalka na Mirovnem inštitutu in doktorska študentka na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, pojasnjuje, da vplivneži, kot so Andrew Tate, pa tudi Elon Musk in Jordan Peterson, "spreminjanje norm moškosti razumejo kot krizo moškosti ali feminizacijo moškosti, ki naj bi bila posledica preveč feminizma. Feminizem naj bi šel predaleč v uveljavljanju zahtev na področju enakosti spolov, kar deluje v škodo moških." Moški naj bi bili tako po njihovem prepričanju zaradi emancipacije žensk diskriminirani in prikrajšani. Med neokonservativna gibanja, ki širijo in utrjujejo ta stališča, spada tudi t. i. moškosfera oz. manosphere z zloglasnim forumom red pill in skupnostmi t. i. incelov, pick up artistov, skupine za pravice očetov in trad wives, ki močno nasprotujejo feminizmu in enakosti spolov, normalizirajo nasilje v družini in pozivajo k vrnitvi k izrazito tradicionalnim patriarhalnim spolnim vlogam.

No, pol je pa zaljubljenost minila in ni blo več vse tko rožnato. Kr naenkrat je mel neke pripombe, k jih prej nisem zaznala nikol. O drugih tipih, drugih puncah, LGBT, feministkah, migrantih, kdo je kul in kdo je bedn, koga bi blo treba preteps, izgnat, ubit … Men ni blo nč jasn. Nisem vedla, a je skos tko razmišljal al je pač postal naci.

Maja

Kot pojasnjuje Markelj, so takšni vplivneži in vplivnice tudi v Sloveniji. "Pri njih je zlasti prisotna promocija skrajnega binarizma, ideje o obstoju samo dveh spolov in nepriznavanje in izključevanje vseh nebinarnih in queer identitet. Gre za izrazito promocijo tradicionalnih spolnih vlog, nuklearne družine kot edine prave in naravne. Te vsebine so seveda velikokrat izrazito transfobne in homofobne." Ta prepričanja vstopajo tudi na področje reproduktivnih pravic, saj se nasprotuje hormonski kontracepciji, pravici do splava, postopkom umetne oploditve, zelo močno prisotnost teh istih akterjev vidimo tudi v različnih protimigrantskih gibanjih, še pojasnjuje Markelj.

Sovraštva platforme ne brišejo, ampak z njim ustvarjajo dobiček

Mednarodna nevladna organizacija Reset Tech, ki se ukvarja s tehnologijo, človekovimi pravicami in demokracijo, raziskuje škodo, ki jo povzročajo poslovni modeli tehnoloških gigantov. V najnovejši raziskavi je v več evropskih državah, tudi v Sloveniji, preverila zlasti zelo velike platforme, ki jih nova zakonodaja o digitalnih storitvah močno omejuje.

Če čutite hudo duševno stisko ali imate samomorilne misli, poiščite strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrnete na svojega osebnega zdravnika ali na: 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč) 116 123 – zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24 ur/dan) 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)

Rys Farthing pojasnjuje, da so identificirali vsebino, ki jasno krši pravila in pogoje in pomeni očitno tveganje za mlade. Za preučevanje so izbrali dve vrsti vsebin, torej tisto, ki spodbuja motnje hranjenja, in tisto, ki spodbuja samomor in samopoškodovanje. "Nismo gledali vsebin, ki spadajo v sivo območje, s tem mislim, da lahko sprožijo določene občutke ali da morda ne bi želeli, da jih vidijo vaši otroci, ali da obstajajo razprave o tem, koliko so v resnici take vsebine škodljive. Ne. Raziskovali smo res najbolj škodljive vsebine, zato so rezultati naših eksperimentov še toliko bolj šokantni. Gledali smo vsebino, ki prikazuje, kako se ubiti, gledali smo vsebino, ki spodbuja mlade, da se samopoškodujejo, gledali smo, kako tako imenovani trenerji, ki spodbujajo k anoreksiji, oglašujejo svoje storitve mladim."

Potem pa so preverili, kaj se zgodi, če kdo to vsebino prijavi ‒ ali jih platforme izbrišejo, kot pravijo, da jih. "In, šokantno, odgovor je bil ne," pojasnjuje Farthing in razlaga, da se je še najbolje odrezal Instagram, ki je odstranil 30 odstotkov vseh prijavljenih škodljivih vsebin. "Drugje so odstranili le 10 odstotkov vsebin. Twitter oz. X pa ni odstranil nobene vsebine, ki smo jo prijavili. Ugotovili smo torej, da sistemi moderiranja vsebine v resnici ne delujejo. Ne govorim o vsebini, pri kateri bi rekli: 'Hm, morda bi bilo bolje, če tega ne bi videli.' Govorim o tem, da mlade platforme zasipavajo z vsebinami, ki so krvave, šokantne, ki spodbujajo diete z 200 kalorijami na dan. Tega je zelo veliko; platforme te vsebine promovirajo."

Tudi o tem v tretji epizodi nove sezone igrano-izobraževalnega podkasta Evolucija užitka, ki jo najdete v spletnih arhivih RTV Slovenija in v svoji najljubši aplikaciji za podkaste.

Nisem vedla, a je že skos tko razmišljal al je pač postal naci
Opis epizode

"Živjo, jst sm Maja, stara sem 21 let, letos pavziram. Lani je blo čist noro, nisem shendlala vsega, kar se je dogajal. Nč tazga v bistvu, no. Mislm, panični napadi pa anksioznost. Sej nisem edina. Tko, na faksu sem šla enkrat med predavanjem na WC in se sploh nisem mogla pripravit do tega, da bi šla nazaj v predavalnico. Kr tam sem obsedela. Do večera. Pol sm poklicala mami, da me je pršla iskat in me je odpeljala naravnost na urgenco. Zdej sm ok. Mislm, bolš. Hodim k psihologinji. In splet plavam. To mi ful pomaga. Da čutim svoje telo in z njim doživljam svet okrog sebe. Ne samo prek zaslona, k sm bla že čist zmešana."