Foto: AP
Foto: AP

V velikem pivskem šotoru v majhni nemški vasici Bernbeuren je približno 1000 obiskovalcev ob bavarski glasbi v živo srkalo pivo in si privoščilo svetovno znane klobase, obenem pa spodbujalo 150 Bavarcev pri prav posebnem "športu".

Foto: AP
Foto: AP

Tekmovalci, ki so bili izključno moški, so se namreč pomerili v borbi s prsti – v nemščini se imenuje Fingerhakeln. V vsakem krogu dva tekmovalca sedita na nasprotnih straneh trdne mize, vsak izmed njiju zatakne en prst – običajno sredinec – skozi majhno usnjeno zanko.

Takoj, ko sodnik naznani začetek, sodelujoča poskušata drug drugega hitro potegniti čez mizo. Vse skupaj običajno traja nekaj sekund. Zmagovalec se premakne v naslednji krog.

K sodelovanju na tovrstnem boju spadajo tudi tveganja – izjemno pogosti so namreč izpahi prstov in nategnjene mišice, poroča AP.

"Ta tradicija je že zelo dolgo priljubljena v pivnicah in lokalih po vsej regiji," je povedala Marie-Therese Eierstock, vodja leta 1961 ustanovljenega združenja Fingerhakler Gau Auerberg, ki je organiziralo letošnje prvenstvo.

Na turnirju je bil najmlajši tekmovalec star 15 let, najstarejši pa 70.

Znan tekmovalni šport je v nemški alpski regiji in sosednji Avstriji nastal kot način reševanja sporov.