Magnetna resonanca možganov. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Magnetna resonanca možganov. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Podvrsta glioblastoma, za katerim je zbolel Scolyer, je tako agresivna oblika raka, da večina bolnikov preživi manj kot leto dni.

V torek pa je 57-letnik oznanil, da tudi izidi njegove zadnje magnetne resonance ne kažejo pojava tumorja. "Iskreno, bil sem bolj nervozen kot pri katerem koli prejšnjem pregledu," je dejal za BBC. Izidi pa so ga razveselili.

Scolyer je eden najbolj priznanih avstralskih zdravnikov. S prijateljico Georgino Long vodita Inštitut za melanom Avstralija. Njune raziskave imunoterapije v boju proti raku so močno izboljšale zdravljenje bolnikov z melanomom po svetu. Zdaj jih polovica praktično ozdravi, medtem ko je bil prej ta delež manj kot 10 odstotkov.

Ravno na osnovi teh raziskav zdravniki zdaj zdravijo Scolyerja in upajo, da bodo odkrili zdravilo za njegovo obliko raka.

Long, priznana onkologinja, in njena ekipa so ugotovili, da imunoterapija, ki uporablja imunski sistem telesa za napad na rakave celice, deluje bolje ob uporabi kombinacije zdravil in če se vzamejo pred operacijo za odstranitev tumorja.

Tak postopek so lani prvič uporabili v zdravljenju možganskega raka Scolyerja. Ob je tudi prvi prejemnik cepiva, prirejenega značilnostim njegovega tumorja, ki krepi moč zdravil, da zaznajo rak.

Na začetku leta je Scolyer trpel za epileptičnimi napadi, težavami z jetri in pljučnico, zdaj pa, kot pravi, se počuti bolje.

"To nikakor ne pomeni, da je moj možganski rak ozdravljen. Lepo pa je vedeti, da se še ni vrnil, tako da imam nekaj več časa za uživanje življenja z mojo ženo Katie in tremi čudovitimi otroki," je dejal.

Dozdajšnji izidi njegovega zdravljenja so povzročili veliko navdušenja in upanja, da sta Scolyer in Long na robu odkritja, ki bi nekoč lahko pomagalo okoli 300.000 ljudem, ki jim letno diagnosticirajo možganskega raka.

Scolyer in Long sta sicer dejala, da so možnosti za zdravilo sicer izredno majhne, a da upata, da bo eksperimentalno zdravljenje podaljšalo Scolyerjevo življenje in da bo prišlo do kliničnih preizkusov pri bolnikih z glioblastomom.