Za ustrezno zaščito pred soncem pri vsakodnevnem preživljanju časa na prostem je treba skrbeti tudi pri otrocih, saj jih s tem zavarujemo pred morebitnim kožnim rakom v odrasli dobi. Foto: Pixabay
Za ustrezno zaščito pred soncem pri vsakodnevnem preživljanju časa na prostem je treba skrbeti tudi pri otrocih, saj jih s tem zavarujemo pred morebitnim kožnim rakom v odrasli dobi. Foto: Pixabay

Pojavnost rakavih bolezni kože in drugih bolezni zaradi UV-sevanja in visokih temperatur v Sloveniji narašča, zato stroka pred poletjem opozarja na pomen preprečevanja izpostavljenosti soncu. V Sloveniji za kožnim nemelanomskim rakom letno zboli približno tri tisoč ljudi, 700 pa se jih spopade z invazivno obliko kožnega raka.

Od majhnega znamenja do invazivnega raka

Sorodna novica Varno na soncu: strokovnjaki opozarjajo na zaščito pred sončnimi žarki

Anja Matušin, ambasadorka Zveze slovenskih društev za boj proti raku, prav tako ima svojo izkušnjo s kožnim melanomom – na stegnu je opazila majhno cvetačasto tvorbo, ki se je tako rekoč čez noč podvojila, s pregledom pri osebni zdravnici je nato odlašala dva meseca, še mesec dni je trajalo, da so ji znamenje izrezali in poslali v nadaljnjo analizo. "Po petih tednih me je poklical kirurg in mi povedal, da je znamenje maligno. Šok je bil, da moram iti na Onkološki inštitut. Nisem vedela, ali je to to."

Pred svojo boleznijo se ni povsem zavedala resnosti in posledic kožnega melanoma, osebna izkušnja pa ji je, kot sama pravi, odprla oči, zato se je odločila, da kot ambasadorka širi informacije o pomembnosti preventive.

Izpostavljanje soncu nima nikakršnih pozitivnih učinkov

Med drugim velja, da izpostavljanje soncu, kljub drugačnemu prepričanju v delu javnosti, nima nikakršnih pozitivnih učinkov, poudarja predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC-ja Ljubljana Tanja Planinšek Ručigaj. Po njenih besedah sta že prehod iz avtomobila v trgovino in izpostavljenost dlani in obraza dovolj za pridobitev D-vitamina, ki ga potrebuje naše telo.

Ozaveščanje o škodljivih posledicah delovanja sončnih žarkov in zaščitnih ukrepih je še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih; izsledki lanske raziskave o odnosu srednješolcev do zagorelosti, sončenja in uporabe solarijev so namreč pokazali, da so dijaki slabo seznanjeni s škodljivimi učinki UV-sevanja na zdravje, opozarja Simona Uršič z NIJZ-ja. "Kar 63 odstotkov dijakov je označilo, da jim je najbolj všeč po sončenju zagorela polt. To nas je zaskrbelo, ker vemo, da bodo mladostniki naredili vse, da bodo dosegli, kar jim je všeč," je dodala.

Osnova preventive so izogibanje soncu med 10. in 16. uro, zaščita z oblačili, pokrivali in sončnimi očali ter nanašanje pripravkov za zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem vsaj 30 vsaki dve uri na izpostavljeno kožo.