V četrtek se je konstituiral 11. sklic hrvaškega sabora. Foto: EPA
V četrtek se je konstituiral 11. sklic hrvaškega sabora. Foto: EPA

Za zaupnico vladi je glasovalo 79 od 141 navzočih poslancev, eden se je vzdržal, 61 jih je bilo proti. Sabor je zaupnico vladi izglasoval po celodnevni razpravi, izid glasovanja pa je saborska večina pospremila z aplavzom.

Razpravo v hrvaškem saboru pred glasovanjem o sestavi in programu nove vlade, ki ga je predstavil premier Andrej Plenković, so zaznamovala predvsem demografska in ideološka vprašanja.

Plenković je po predstavitvi programa vlade, v kateri bo poleg HDZ-ja še desno Domovinsko gibanje (DP), poudaril, da bo vztrajal pri napovedanem obveznem služenju vojaškega roka, kot enega od prvih ukrepov vlade pa je napovedal tudi strategijo o reševanju stanovanjskega vprašanja mladih.

Iz opozicijskih strank so prihajala vprašanja, koliko se bo spremenila ideologija vlade, v kateri bo DP, saj bi takšna koalicija po njihovem mnenju lahko negativno vplivala na človekove pravice. Plenković je zagotovil, da se to ne bo zgodilo.

Stranke na obeh straneh so se strinjale o nujnosti reševanja demografskega vprašanja, kjer bo po besedah Plenkovića v središču krepitev družine, ne pa tudi o rešitvah.

Predsednik osrednje stranke srbske manjšine, Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS), Milorad Pupovac je opozoril, da je demografska obnova neizogibna, a da se tega ne da rešiti le s politiko priseljevanja, temveč tudi z integracijo ljudi, ki prihajajo v državo kot delovna sila.

Poudaril je tudi, da bi morali iz Hrvaške graditi vedro, optimistično družbo. Sandra Benčić iz levo-zelene stranke Zmoremo! je ob tem pripomnila, da mladi odhajajo v vedrejše države in bolj odprte družbe, ker se tam počutijo sprejete, ne pa na primer na Madžarsko Viktorja Orbana.

Plenković predstavil program vlade

To bo tretja vlada Andreja Plenkovića. Foto: AP
To bo tretja vlada Andreja Plenkovića. Foto: AP

Program vlade večinoma temelji na volilnem programu vladajoče stranke HDZ, posebno pozornost pa namenja gospodarski rasti, naložbam v infrastrukturo ter mladim in varnosti. Plenković je ocenil, da je program nove vlade vsebinski, kakovosten in realen. Spomnil je tudi na uspehe svoje dosedanje vlade, opozicijo pa pozval k vzpostavitvi dialoga, ki da v zadnjih štirih letih ni obstajal.

Nova hrvaška vlada bo imela 18 ministrstev. Tri od njih bodo pripadla koalicijskemu partnerju HDZ-ju, desnemu Domovinskemu gibanju.

Plenković je med prednostnimi nalogami prihodnje vlade poudaril stabilno rast bruto domačega proizvoda (BDP), ki da bo znašala 3,3 odstotka, pričakuje pa tudi, da bo Hrvaška letos dosegla 79 odstotkov povprečne stopnje razvitosti EU-ja. Ko bo presegla 80 odstotkov, bo izseljevanje iz države po njegovih besedah postalo stvar izbire, ne potrebe.

Hrvaška vlada bo nadaljevala dosedanjo plačno politiko in politiko trga dela. Plenković je obljubil 1600 evrov povprečne neto plače in 750 evrov minimalne bruto plače do leta 2028. Povprečna pokojnina naj bi do takrat znašala najmanj 750 evrov.

Vladni program kot enega od glavnih ciljev izpostavlja tudi 125.000 novih delovnih mest in manj kot 10-odstotno stopnjo brezposelnost med mladimi. Študenti bodo prejeli boljše plačilo za svoje delo, ki naj bi ga upoštevali pri delovni dobi.

Program vlade predvideva tudi posodobitev sistema vzgoje in izobraževanja ter prostor v vrtcu za vsakega otroka do leta 2030. Do leta 2027 v šolah tudi ne bo več pouka v izmenah, je danes še obljubil Plenković.

Poleg 1,5 milijarde evrov naložb v osnovno šolstvo bo vlada vlagala tudi v posodobitev študentskih domov. Načrtujejo tudi velike naložbe v železniško infrastrukturo, v katero naj bi v naslednjih desetih letih vložili šest milijard evrov.

Na zunanjepolitičnem področju je Plenković poudaril vlaganja v obrambo države. "Še naprej bomo varovali mejo in schengen," je napovedal. Ocenil je tudi, da Hrvaška nikoli ni imela boljšega statusa na mednarodni politični sceni.

Vladni program sicer temelji na petih prednostnih nalogah – uspešni, vitalni, pravični, trajnostni in suvereni Hrvaški.

Poglavje o pravični Hrvaški poudarja neodvisno pravosodje in boj proti korupciji ter svobodne in neodvisne medije, kar naj bi zagotovil nov zakon o medijih. Vključuje tudi varovanje človekovih pravic in pravic narodnih manjšin, posebno pozornost pa posveča tudi boju proti nasilju nad ženskami in otroki. Poglavje o trajnostni Hrvaški se med drugim posveča varovanju narave, poglavje o suvereni Hrvaški pa varnosti.

Glasovanje o novi vladi bo sledilo po koncu razprave. Ta bo predvidoma trajala ves dan. Plenković si je že pred četrtkovo ustanovno sejo sabora zagotovil podporo 78 poslancev, tako da ima v 151-članskem saboru potrebno večino.

Plenković predstavil program svoje tretje vlade