Trenutno se predvaja:
Maribor 8
19. februar 2018 ob 13:46 Maribor Novice

Denarja za prenovo javne razsvetljave ni

Za zamenjavo svetil, skupaj z nekaterimi stebri, bi potrebovali okrog 5 milijonov evrov
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Javna razsvetljava v Mariboru je zastarela in energijsko potratna. Tega se zavedajo tudi na mariborski občini, vendar denarja za prenovo v proračunu (za zdaj) ni. Prenovo celotne javne razsvetljave v mestu ocenjujejo na 5 milijonov evrov. V občini je sicer okrog 14.200 svetilk, ki bi jih zamenjali z varčnejšimi oziroma LED svetili.

Eden od projektov, ki v Mariboru še čakajo na realizacijo, je tudi obnova cestne razsvetljave. "Javna razsvetljava je trenutno energijsko potratna. Zavedamo se, da je evropska uredba predpisala 44,5 kWh porabe na leto na enega prebivalca. V Mariboru beležimo dvojno vrednost porabe, kar pomeni, da dvakrat več energije porabimo za javno razsvetljavo," pojasnjuje vodja občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vili Eisenhut in dodaja, da je projektna dokumentacija za obnovo javne razsvetljave v Mariboru narejena.

"Projektno dokumentacijo smo že pripravili, skupaj z našim koncesionarjem, podjetjem Nigrad. Pregledali in podokumentirali smo obstoječe stanje. Predvidevamo, da bomo nova svetila namestili kar na obstoječe stebre," pravi Eisenhut. Poleg svetil bo treba zamenjati tudi od tisoč do tisoč dvesto stebrov. Načrti torej so, a se zatika pri denarju; ker sredstev v proračunu ni. Za takšno menjavo svetil občina potrebuje okrog 5 milijonov evrov.

Sogovornik dodaja, da bo morala občina denar zagotoviti kako drugače. "Obstaja več opcij; prva je javno-zasebno partnerstvo, druga pa energetsko pogodbeništvo," še dodaja Eisenhut. Kdaj se bodo lotili prenove razsvetljave, ni znano, bi pa zanjo potrebovali od dve do tri leta, še pravi vodja občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vili Eisenhut.

Nataša Rižnar

Zadnji prispevki

Nazaj na vrh