UKC Maribor Foto: BoBo
UKC Maribor Foto: BoBo

V Mariborski enoti za intenzivno nego in terapijo otrok deluje 6 intenzivistov in trije drugi zdravniki, kar jim v optimalnih pogojih, torej brez bolniških ali drugih odsotnosti, omogoča normalno delo. Kljub temu pa bodo, tudi zato, ker bi sesutje ljubljanske otroške intenzivne terapije povzročilo ogromne težave Mariboru, po svojih najboljših močeh priskočili na pomoč. Namestnik predstojnice Klinike za pediatrijo doc. dr. Vojko Berce pojasnjuje: "Mi določenih otrok v Sloveniji preprosto sami ne bi mogli oskrbeti. Težava je tako v usposobljenosti kot v opremi. Zato bi bil razpad ljubljanske otroške intenzivne terapije za nas katastrofa. Zato tudi razmišljamo, kako bi lahko pomagali."

Z dvema zdravnicama bodo okrepili dežurno transportno ekipo. Brence pa pravi, da se bodo zdravnice enkrat mesečno vključevale v pripravljenost transportne ekipe. Ob tem pa še poudarja, da to ne more biti trajna rešitev težav ljubljanske otroške intenzivne terapije. Da prihaja do takih kadrovskih primanjkljajev, pa po njegovo sploh ni presenetljivo, saj; "Z eno nogo si pravzaprav na naslovnici kakšnega rumenega časopisa ali pa tudi na sodišču."

Ob dogovorjeni mariborski pomoči v transportnih ekipah bodo hrvaški kolegi, z Reke in iz Zagreba, pomagali pri zagotavljanju neprekinjenih sobotnih in nedeljskih dežurstev.