Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poletna vročina naj bi danes dosegla vrhunec. Vremenoslovci napovedujejo do 35 stopinj Celzija, zato je za večji del države razglašeno opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. Še vedno veljajo napotki NIJZ za ravnanje v vročini.

Vročina ne popušča že dva tedna. Jutri bomo našteli že 14. zaporedni vroč dan, s temperaturo nad 30 stopinj. Najbolj vroče bo danes, pojasnjuje vremenoslovec Brane Gregorčič. Na Štajerskem bo do 34 stopinj. Najbolj vroče bo v Ljubljanski kotlini, Beli krajini in na Krškem polju, kjer se bo živo srebro dvignilo do 35 stopinj.

V večjem delu države, razen za skrajni severozahod, velja opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. Ana Hojs z NIJZ-ja svetuje: "V času med 10. in 17. uro se umaknimo v senco, fizično aktivnost omejimo na jutranje in večerne ure, če je to mogoče, in uživamo zadostne količine tekočine."

Tokratni, dolg vročinski val bo popustil v soboto, ko nam vremenoslovci napovedujejo osvežitev. "Jutri bo še nad 30 stopinj, nato pa pridejo nevihte in v noči na soboto tudi nekaj dežja, v soboto pa bo do 25 stopinj," dodaja Gregorčič.

Najhujše vročine bo s tem konec, poletja pa še ni. V začetku prihodnjega tedna bo spet 30 stopinj Celzija.

V Sloveniji smo rekordno temperaturo – kar 40,6 stopinje C, namerili pred petimi leti, 8. avgusta 2013, na letališču Cerklje ob Krki, v Mariboru pa je takrat termometer pokazal 40,4 stopinje.