BoBo Foto:
BoBo Foto:

Na mariborski občini pojasnjujejo, da so v ocenjevanem obdobju lahko črpali samo evropska sredstva iz prejšnje perspektive, v letih 2014-2016 pa "država ni razpisala pogojev za črpanje novih sredstev, ti so bili znani šele konec leta 2016," pravi vodja projektne pisarne na MO Maribor Teobald Pajnik. Investicijski projekti so se torej končali, razpisi za nove še niso bili zaključeni.

Mariborska občina je od leta 2013 počrpala okoli 7 milijonov evrov, od tega se je v mestni proračun najmanj steklo v letih 2016 in 2017, in sicer le med 150 in 200 tisočaki na leto.

"V teh dveh letih so se v glavnem črpala evropska sredstva iz t. i. mehkih projektov. Investicijskih projektov ni bilo. Še danes nobena občina nima sklenjenih pogodb za črpanje teh sredstev," dodaja Pajnik.

Pajnik poudarja, da je v pridobivanju še 17,8 milijona evrov iz mehanizma Celostne teritorialne naložbe in pri tem izpostavlja projekte Nabrežje reke Drave, Vojašniški trg z vinogradniškim muzejem, Mestni park in Park ob Pekrskem potoku. Prav tako računajo na 4 milijone evrov za energetske sanacije, 5 milijonov za obnovo kanalizacije in milijon in pol za cestno infrastrukturo; omenjena evropska sredstva pa se bodo v Maribor začela stekati šele prihodnje leto.