Foto: Radio Maribor/Slovenska vojska
Foto: Radio Maribor/Slovenska vojska

Domoljubje, čast, predanost, lojalnost, pogum, tovarištvo - to so vrednote slovenske vojske, k promociji slovenske vojske in pridobivanju kadra za vojaške poklice pa spadajo tudi vojaški tabori in prostovoljno služenje vojaškega roka; za mladoletne imajo vojaški tabor, z imenom MORS in mladi. Načelnik sektorja za vojaške zadeve v Direktoratu za obrambne zadeve Ministrstva za obrambo, polkovnik Jani Topolovec pravi: »Opažamo, da od leta 2012 zanimanje za prostovoljno služenje vojaškega roka upada, vsako leto je tega manj, mladi imajo druge interese.«

To opažajo povsod po Sloveniji, se pa v vojsko vključuje tudi čedalje več deklet. So pa ponovno odprli tudi vadišče v Murski Soboti:

»Imamo kar nekaj kandidatov za prostovoljno služenje, ki se bo začelo septembra in je namenjeno mladini iz Štajerske, Prekmurja, Koroške, saj je bližje domu,« še pravi polkovnik in dodaja, da je v zadnjih treh letih vendarle spet zaznati povečanje zanimanja za prostovoljno služenje. Prostovoljno usposabljanje je v teh letih končalo 2700 mladih. »Od 70 odstotkov mladih, ki konča usposabljanje, se jih želi okrog 30 odstotkov tudi zaposliti v slovenski vojski,« ugotavlja Jani Topolovec.

Sprejem v vojsko oglašujejo tudi na svoji spletni strani, veliko sledilcev pa imajo tudi na instagramu in facebooku. Ob kandidiranju je največji izpad zaradi zdravstvenega stanja, z vsemi, ki prestanejo proces selekcije, pa v sektorju za kadre generalštaba podpišejo pogodbo o vojaškem usposabljanju.