Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Propadel je še četrti poskus prodaje žičniških naprav na Arehu iz stečajne mase propadlega Športnega centra Pohorje. Izklicna cena, ki jo je stečajni upravitelj od prve dražbe z 11,4 milijona evrov spustil že na 5,5 milijona, je očitno še previsoka. Kot nam je dejal upravitelj, se je zanje zanimalo več kupcev iz Slovenije in tujine, a varščine ni vplačal nihče.

"Kupci imajo zelo enostavno računico. Tisti, ki bi nam plačal teh 5,5 milijonov evrov, bi moral verjetno še enkrat toliko vložiti v posodobitev te opreme. Oprema je starejša, sicer vzdrževana, a kljub temu na robu obratovanja. Ko potencialni kupec izračuna kupnino in stroške, mu je ta cena previsoka. Lahko se zgodi, da bo previsoka tudi prihodnja cena," pravi upravitelj

Dubrovski bo novo dražbo razpisal čez približno tri mesece, izklicno ceno pa bo znižal za četrtino.

Nakup žičnic je kljub njihovi starosti in dotrajanosti po njegovem smiseln, saj jih ima večina potrebna dovoljenja in dokumentacijo. V primeru rušitve in graditve novih naprav bi moral potencialni investitor veliko energije in denarja vložiti v ponovno pridobivanje dovoljenj in pogajanja s številnimi lastniki zemljišč, kjer naprave stojijo.

Upravitelj je na današnji dražbi prodajal še nekaj parcel na Mariborskem Pohorju in opremo za sistem zasneževanja akumulacijskega jezera Arena, nekaj manjših parcel, večnamenski objekt na Trikotni jasi in avtomobil Citroen Berlingo. Novega lastnika je dobil le jekleni konjiček, in sicer po izklicni ceni 721 evrov.

Kaj bo z vzpenjačo?

Nerešeno ostaja vprašanje krožnokabinske žičnice in žičniških naprav na Mariborskem Pohorju. Lasti si jih mariborska občina, a s stečajnim upraviteljem po štirih letih še ni dosegla dogovora o višini kupnine. Po štirih preteklih cenitvah premoženje zdaj ocenujejo cenilci, ki jih je decembra določilo sodišče. Ti do poteka roka konec januarja še niso izdelali poročila, Dubrovski ga zato pričakuje vsak čas. Po njegovem bo ta cenitev temelj za nadaljnja pogajanja z občino. V primeru neuspešnih pogajanj pa bo končno ceno določilo sodišče in občino obvezalo k plačilu. Želi si, da bi zadeva sodni epilog na prvi stopnji dobila še letos. Stečajni upravitelj je na podlagi preteklih cenitev od občine zahteval okoli 10 milijonov evrov, o novi oceni vrednosti pa ne želi špekulirati.

Prodana večina premoženja, a majhne vrednosti

Stečajna masa Športnega centra Pohorje je bila v začetku stečajnega postopka leta 2014 ocenjena na okoli 20 milijonov evrov. Stečajni upravitelj je doslej prodal količinsko okoli tri četrtine vsega premoženja, kar pa znaša majhen del celotne vrednosti - le 1.800.000 evrov.

Zadnjo prodajo so izvedli decembra, ko je podjetje Marprom, ki žičniške naprave najema in izvaja zimsko sezono, za 105.000 evrov kupilo zasneževalno opremo.