Tradicionalna lokacija starega in novega odra na Dravi. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik. Foto:
Tradicionalna lokacija starega in novega odra na Dravi. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik. Foto:
Idejna zasnova: Postavitev podkonstrukcije za parter k odru na Dravi.
Idejna zasnova: Postavitev podkonstrukcije za parter k odru na Dravi. Foto: Arhiv avtorja/Polona Lipičnik

Mariborska občina je v petek podpisala pogodbo za gradnjo delno montažnega odra na Dravi, kar bo občinski proračun olajšalo za 302 tisoč evrov. Čeprav ima podjetje ADTEH po pogodbi za izvedbo del na voljo 90 dni, občina pa še ni pridobila vseh dovoljenj, bi lahko bil oder postavljen do Festivala Lent čez dva meseca, zatrjujejo predstavniki občine.

Izbrano podjetje pripravljalna dela že izvaja, občina pa medtem še pridobiva potrebna dovoljenja. Vodno soglasje je Direkcija za vode že izdala, gradbenega dovoljenja pa ne potrebujejo. Čakajo še na ustanovitev stavbne pravice, pravi iz županovega kabineta:

"Če pristojni državni organi dovoljenja ne izdajo pravočasno, lahko to projekt ovira. Ampak glede na to, da predstavlja glavnino del izdelava jeklene konstrukcije, zdaj še ne posegamo v vodno telo v tistem obsegu, ko bi potrebovali stavbno pravico."

Zato je optimističen – pravi, da bi na odru lahko že stali nastopajoči Festivala Lent.

"Časovnica za to je zaenkrat še realna," še meni Štuhec.

Kot je znano, je zaliv pri Vodnem stolpu zadnja tri leta med festivalom sameval. Zaradi previsokih stroškov vsakoletne montaže, okoli 70 tisoč evrov, so organizatorji glavni oder preselili na Trg Leona Štuklja. Predstavniki mariborske občine ves čas poudarjajo, da bo montaža novega odra cenejša. A natančnega zneska še ne poznajo, prav tako ne vedo, kdo bo oder upravljal in kje ga bodo skladiščili.

"To zaenkrat še ni znano, ker je študija upravljanja še v izdelavi. Ko bo opravljena, bomo imeli podatke, koliko bo montaža odra stala, kdo bo z njim upravljal in tudi o skladiščenju in vzdrževanju," še pojasnjuje Štuhec.

Ali na oder računajo že letos, smo vprašali tudi direktorja Festivala Lent in Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavino. Projekt pozdravlja, več pa bo javnosti povedal, ko bo gradnja stekla in ko bodo dorečene še zadnje podrobnosti festivalskega programa.

Oder bo sicer sestavljen iz dveh delov. Parter bo velik okoli 120 kvadratnih metrov in bo fiksen, drugi del v izmeri 900 kvadrtnih metrov pa bo plaval na pontonih in ga bo mogoče umakniti. Prav tako bo omogočal večje število gledalcev, 3200 namesto dosedanjih 2500, je zapisano v dokumentu identifikacije investicijskega projekta. Prednost bo ta, da ga bo možno brez najema od zunanjih izvajalcev pripeljati in montirati kadarkoli bo to potrebno in bo na voljo celo leto. Bo pa treba vsakokrat najeti tribune, ki jih zaenkrat ne bodo kupili.