Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Od 1. januarja za nočitev v mestni občini Maribor 1,59 evra
Direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch poudarja, da na željo turističnih delavcev turistična taksa ostaja nespremenjena. Z razširitvijo ponudbe pa bi lahko turistično in posledično promocijsko takso povišali, s tem pa pridobili dodatna sredstva za promocijo destinacijo Maribor - Pohorje. Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Od 1. januarja za nočitev v mestni občini Maribor 1,59 evra
Turistična taksa ostaja 1,27 evra, od 1. januarja 2019 Slovenija uvaja promocijsko takso. Za nočitev na območju MOM bo skupno treba odšteti 1,59 evra. Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Mariborski svetniki so v četrtek potrdili, da turistična taksa v Mariboru ostaja nespremenjena, od novega leta naprej pa bodo zaračunavali dodatno, promocijsko takso, namenjeno financiranju delovanja Slovenske turistične organizacije. Od začetka prihodnjega leta bo taksa za nočitve v Mariboru znašala 1,59 evra.

Mariborska mestna uprava za razliko od nekaterih slovenskih občin ni predlagala dviga turistične takse, od prvega januarja pa bo treba za nočitev doplačati 32 centov za promocijsko takso. Direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Urbančič Windisch ob tem poudarja, da so se prilagodili željam turističnih delavcev, obenem pa izpostavlja, da se bo tudi od novega leta zbrana promocijska taksa vrnila v lokalno okolje.

Lani so v Mariboru zabeležili več kot 331 tisoč nočitev, leto prej dobrih 308 tisoč. na računu turistične takse pa so lani zbrali 368 tisoč evrov li 10 odstotkov več kot leta 2016.

Medtem ko Mariboru vztrajajo pri spodnji meji zakonsko določene podražitve, pa bodo ptujski svetniki prihodnji ponedeljekobravnavali predlog povišanja turistične takse na 2,50 evra. Od tega dva evra predstavljata občinsko turistično takso, 50 centov pa naj bi znašala promocijska taksa. Podražitev na skupno dva evra načrtujejo tudi v Murski Soboti, v Ljubljani pa bo ob maksimalni taksi, ki od prvega maja znaša dva evra in pol, s 1. januarjem 2019 za nočitev skupno treba odšteti kar 3,125 evra.