Trenutno se predvaja:
Maribor -1
13. marec 2018 ob 06:19 Maribor Novice

Stavka jutri bo!

Tokrat bo enajst shodov po državi, tudi v Mariboru in na Ptuju
Foto: BoBo

Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture je sinoči izglasoval, da jutri nova splošna stavka bo. Predstavniki Sviza so bili sicer blizu dogovora o stavkovnih zahtevah, a se je zapletlo pri parafi dogovora. Stavkali bodo vsi - od vrtcev do univerz, je sinoči potrdil prvi sindikalist in glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Šolniki bodo stavkali na delovnih mestih, po različnih krajih po Sloveniji pa bodo tudi potekali protestni shodi - tudi v Mariboru in na Ptuju, in sicer ob 12. uri. Štrukelj je sinoči v izjavi za medije med drugim povedal, da so "s popolnim soglasjem glavnega stavkovnega odbora odločili, da z bojem za zmanjšanje zaostankov in vrednotenjem vzgojno-izobraževalnega dela nadaljujejo, ker je vlada od praktično dogovorjenega in usklajenega dogovora očitno odstopila." Na drugi strani je prva vladna pogajalka Lilijana Kozlovič sinoči dejala, da s Svizove strani približevanja vladni ponudbi ni bilo.

Na kateri točki se je pravzaprav sinoči zalomilo? O tem in o razlogih za stavko oziroma stavkovnih zahtevah ter tudi o tem, kakšen je položaj zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi, pa s predstavniki Sviza Podravje in zaposlenimi v terenski oddaji Radia Maribor, v živo, med 9.30 in 10.30 uro. Govorili bomo tudi o tem, kako bo jutri stavka potekala. Povejmo še to, da bo zaprtih večina šol in vrtcev po državi, za osnovno varstvo bo poskrbljeno v vrtcih in prvih treh razredih osnovne šole.

Nataša Rižnar

Nazaj na vrh