Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Fokus letošnjega programa bo Ženski forum 2018 v okviru katerega bo na razstavah in spletni medijski platformi mfru.org predstavil vrsto mednarodno in regionalno priznanih računalniških umetnic in teoretičark, med njimi legendi te umetnosti Nancy Buchanan in Lynn Hershman Leeson. Program festivala je sestavljen iz konferenc, razstav, performansov in simpozijev, napoveduje koordinator festivala Miha Horvat: »Del spletnega simpozija so teksti, ki preizprašujejo uporabo računalnikov oziroma kaj mi v računalniškem okolju smo, kaj so naše identitete znotraj tega, kako delamo umetnost s tem, kako ga uporabljamo, se pravi, neko široko polje premisleka o računalniku in človeka z računalnikom, s tem strojem.«

Festival je vedno povezoval različne lokacije in prostore v mestu in že od samega začetka vzpostavil sodelovanje z izobraževalnimi ustanovami na vseh nivojih. Novost letošnje izvedbe je festivalski center v nekdanjem Kulturnem inkubatorju na Koroški cesti, kjer bodo predstavljali tudi arhiv MFRUja. O računalniški umetnosti je treba, dodaja Horvat: »Treba je razvijat kulturo okrog nje, in razvijat kulturo je možno samo ob izobraževalnem delu na eni strani in ob kvalitetnem strokovnem delu na drugi,« razmišlja Miha Horvat.

V petek tako ne bodo le odprtja razstav na vseh lokacijah, ampak bo tudi začetek Wiki akcije in vnašanja wiki gesel vseh sodelujočih slovenskih in tujih umetnic in selektoric na MFRU-ju iz preteklih let in tudi letošnjega.