Trenutno se predvaja:
Maribor 3
14. junij 2018 ob 15:16 Maribor Novice

Veliko dela za novega rektorja

Na izvolitev Zdravka Kačiča se odzivajo predstavniki zaposlenih in študentov
Univerza v Mariboru.
Univerza v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na izvolitev Zdravka Kačiča za rektorja Univerze v Mariboru se odzivajo predstavniki zaposlenih in študentov. Tokrat so neposredno volilno pravico prvič imeli vsi, tudi nepedagoški delavci in študentje. Njihovi glasovi so bili sicer različno ovrednoteni, rezultat pa po končnih izračunih tesen: Kačič je zbral slabe 4 odstotke glasov več kot protikandidat Žan Jan Oplotnik.

Visokošolski sindikat se do kandidatov ni opredeljeval. Predsednica Marija Javornik Krečičpravi, da so bili programi vseh štirih ustrezni, delo novega rektorja pa bodo ocenjevali po dejanjih:

"Želimo, da se ne bodo ponavljaje zgodbe osebnih interesov posameznikov in skupin, da bo nova vodstvena ekipa nemudoma začela socialni dialog, upamo pa še, da novi rektor Kačič ne bo ponovil nekaterih napak svojih predhodnikov."

Glasovalo je lahko dobrih 15.000 volivcev. Pedagoški delavci so z majhno večino podprli Oplotnika, nepedagoški delavci in študentje pa Kačiča. Udeležba študentov je bila nizka – izmed 13.000 jih je v obeh krogih skupaj glasovalo manj kot 1500.

Javornik Krečičeva ocenjuje, da je nov sistem kljub nizki udeležbi študentov dobra protiutež vplivu interesnih skupin, prorektorica za študentska vprašanja iz Študentskega sveta UM Maja Žibert pa meni, da so bile volitve izpeljane v manj ugodnem času študijskih obveznosti in da veliko študentov ne pozna vloge in pomena rektorske funkcije.

"Univerza se bo morala celostno odzvati na upadanje vpisa, preprečiti vsesplošen padec kakovosti, še bolj vpeti študente v znanstveno raziskovalno področje in zagotoviti takšno izobrazbo, da bodo študentje zaposljivi," meni Žibertova.

Bratko Zavrnik

Nazaj na vrh