drava Foto: BoBo
drava Foto: BoBo
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Človekov odnos do pitne vode jasno kaže na zablodo sodobne civilizacije: voda je ključen pogoj za življenje, a z njo ravnamo vse bolj mačehovsko. Na problematiko opozarjamo na svetovni dan voda 22. marca. Mariborska občina ga bo obeležila s serijo prireditev pod motom »Voda za naravo – narava za vodo«.

Kakovost pitne vode v Mariboru je skrbno nadzorovana – Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je lani opravil skoraj 2300 analiz, pravi direktor Mariborskega Vodovoda :

"Mariborski vodovod oskrbuje 16 občin severovzhodne Slovenije. Lani smo načrpali 13,7 milijona kubikov pitne vode. Gospodarstvo je porabilo 27 odstotkov, gospodinjstva pa 73 odstotkov načrpane vode. Zadnja leta se količina načrpane vode in prodaja povečujeta. To lahko pripišemo predvsem oživljanju gospodarstva, ki je bilo v preteklosti bistveno večji porabnik pitne vode. Nacionalni laboratorij je lani opravil 2290 kemijskih in mikrobioloških analiz pitne vode. 3,2 odstotka jih je bilo mikrobiološko neskladnih, kar pomeni, da je bila voda primerna in zdrava za pitje in niso bili potrebni ukrepi in omejitve uporabe. Po poročilu nacionalnega laboratorija lahko rečemo, da je bila voda primerna, zdrava in varna za uživanje in pitje."

K nadzoru vode spodbuja tudi predstavnica laboratorija Nataša Sovič:

"Letos smo se na nacionalnem laboratoriju odločili, da lastnikom zasebnih zajetij pitne vode omogočimo znižano ceno mikrobioloških preizkušanj, in sicer po enotni ceni 24,40 evra, kar je približno polovico ceneje od redne cene. Ocenjujemo, da okoli 130.000 slovencev vodo še vedno zajema iz lastnih zajetij. Podatkov o kakovosti teh voda ni. Niso sistemsko zbrani, saj se letno za tako analizo odloči le nekaj sto lastnikov. S tem želimo poudariti odgovornost do te vode in v tem smislu tudi varovanja zdravja vseh ljudi, ki to vodo pijejo. Poudariti pa želimo tudi pomembnost vzdrževanja in ohranjanja teh virov. Vsak takšen majhen vir bo lahko namreč v prihodnosti postal pomemben."

Kljub temu, da je vode v našem okolju veliko, pa ne smemo pozabiti, da je v nekaterih delih sveta primanjkuje in da jo moramo spoštovati. Zgolj narava človeškega onesnaženja ne more odpraviti, opozarja Olga Mravlje z medobčinskega okoljskega inšpektorata.

"Učinka ne bo, če človek pri svojem ravnanju ne bo upošteval naravnih zakonitosti in se bo od narave oddaljeval. Človek je v naravnem sistemu ogroženo živo bitje, ogrožena je njegova eksistenca."

V okviru svetovnega dneva voda bo do konca meseca potekalo več dogodkov. Med drugim si bo mogoče ogledati centralno čistilno napravo, podati na izobraževalni pohod in obiskati različna predavanja. Zavod za turizem pa vabi tudi na Drava Festival, ki bo potekal od 11. maja do 15. julija.

Več pa na povezavi: PROGRAM OB SVETOVNEM DNEVU VODE.