mariborska knjižnica Foto: MMC RTV SLO
mariborska knjižnica Foto: MMC RTV SLO
Osrednja enota Mariborske knjižnice že leta vztraja v dotrajanih prostorih na Rotovškem trgu, kjer se spopada s hudo prostorsko stisko. Foto: MMC RTV SLO
Foto: Radio Maribor

Saga z mariborsko knjižnico je končno pred epilogom. Mariborski župan je predstavil rešitev, ki ima podporo tako njega samega kot tudi podžupana Saše Pelka ter televizije in časopisa RTS25. Kot pravi, je rešitev ekološka, poceni in kot nalašč za mesto, ki je bilo po izboru časnika Financial Times razglašeno kot investitorjem prijazno.

Skrbi in težav z iskanjem nadomestne lokacije za Rotovško knjižnico je torej konec. Knjige, ki jih ogroža rušenje stropa, bodo digitalizirali, knjižnico pa preselili na splet.

"Naši viri so omejeni. Obnova knjižnice na Rotovškem trgu bi nam onemogočila projekte, kot sta obnova Lenta in promenade v Mestnem parku,"

je včeraj dejal župan, preden je odnesel k žegnu košarico riža. Člani knjižnice bodo brezplačno prejeli elektronski bralnik kitajske izdelave, vsi drugi pa ga bodo lahko kupili po simbolični ceni. Stroškov na občini ne razkrivajo. Neuradno pa naj bi bralnike podarila letalska družba Virtualni Leti iz Maribora v zameno za brezplačno uporabo stavbe zavarovalnice Sava, ki jo bo občina kupila za slabih 8 milijonov evrov. Tja bodo prezaposlili tudi delavce knjižnice.

"Pogoji za zaposlene bi bili na Rotovškem trgu neprimerno slabši kot v stavbi zavarovalnice Sava, saj bi morali delati pri umetni svetlobi in deloma tudi pod zemljo," je še dejal župan.

V tej stavbi naj bi uredili turistični terminal z 8 nadstropno kitajsko restavracijo in podzemno povezavo z mariborskim letališčem za potrebe 160 milijonov potnikov, kolikor naj bi jih našteli že leta 2021. Več o projektu bodo pristojni razkrili v tednu po 1. aprilu.