Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Spomenik v Volkmerjevem prehodu, zid smrti na dvorišču mariborskih sodnih zaporov in fotografija dijaka Bojana Ilicha.
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Spomenik v Volkmerjevem prehodu, zid smrti na dvorišču mariborskih sodnih zaporov in fotografija dijaka Bojana Ilicha.

8. oktobra 1922 se je v Mariboru rodil Bojan Ilich, narodni heroj in eden prvih upornikov proti nacizmu v svojem mestu in v severovzhodnem delu Slovenije. Še ne 19 letni mladenič je 29. aprila 1941 sodeloval pri požigu dveh avtomobilov v Volkmerjevem prehodu, neposredno po Hitlerjevem obisku v Mariboru. S to prvo odporniško akcijo je želela slovenska mladina skaliti navdušenje svojih nemških vrstnikov po obisku velikega vodje nemškega rajha. To je bila prva odporniška protiokupatorska akcija brez prelivanja krvi v okupirani Sloveniji. Direktor nacistične policije v Mariboru dr. Gerhard Pfrimer (sicer sin uglednega mariborskega vinskega trgovca) je političnemu komisarju mesta Maribor še istega dne poslal poročilo v katerem med drugim piše: "Danes zjutraj okrog 5.20 so neznanci zažgali dva osebna avtomobila v Volkmerjevem prehodu pri delavnici Zwerlin. Do sedaj storilcev nismo mogli odkriti. Slovenska mladina med šestnajstim in dvajsetim letom začenja neprijetno opozarjati nase. To bomo preprečili z energično policijsko akcijo, ki jo že pripravljamo."
Zaprli so okoli 60 osumljencev in jih kmalu izpustili saj jim niso mogli dokazati udeležbe pri požigu. Enega ključnih udeležencev akcije Bojana Ilicha je Gestapo aretiral 7. avgusta 1941. Po mučenju so ga 27. septembra 1941 - 11 dni pred 19. rojstnim dnevom ustrelili na dvorišču mariborskih sodnih zaporov – še danes je tam ohranjen zid s sledovi strelov, ki so pokončali na smrt obsojene domoljube. Po vojni je bil razglašen za narodnega heroja. Danes se po njem v Mariboru imenujeta osnovna šola in ulica v kateri domuje tudi Radio Maribor.

Na današnji dan - 8. oktobra 2019