12. november 2018 ob 15:02 MMC RTV SLO Grem volit

Mladi vs. kandidata za župana: Murska Sobota – zaposlovanje mladih in "nepopolna" avtocesta

MMC-jev projekt Grem volit! lokalne
Svit Rodež

Svit je 19-letni študent iz Murske Sobote. Foto: MMC RTV SLO

19-letni Svit iz Murske Sobote pravi, da se v občini težko najde zaposlitev za nekatere študijske smeri, zato mladi odhajajo iz občine. Rešitev vidi v dejavnostih občine, ki bi morala privabiti več podjetij, kar bi ustvarilo ustrezna delovna mesta, mladi pa bi se po študiju z znanjem vrnili v občino.

Druga neprijetnost, ki jo Svit kot študent v Ljubljani poudarja, je avtocestna povezava z osrednjim delom. Ker gre za prometnico brez odstavnih pasov, je dovoljena hitrost manjša od sicer dovoljene na avtocestah. Tega, da je Murska Sobota oddaljena od osrednjega dela, se ne da spremeniti, pravi Svit, vendar pa meni, da bi razširjena avtocesta časovno razdaljo še skrajšala.


In kaj na Svitovo razmišljanje odgovarjata kandidata za župana?

Bojan Petrijan, SDS
O avtocesti: S Svitom se strinjam. S tem bi dobili pravo avtocesto, hitrosti bi se povečale na 130 km/h, pot od točke A do B pa bi bila prevožena v krajšem času in varneje.

O zaposlovanju mladih: Povprečna stopnja brezposelnosti je še vedno večja od 15 odstotkov, izgublja se zaupanje v mesto, trg delovne sile ne funkcionira, ponudba, ki se na tem trgu vzpostavlja, ni usklajena s povpraševanjem. Kot sem že povedal, bo "fokus" v MSP-ju, še posebej pa v mikropodjetja. Vzpostavljanja ali odkupovanja primernih poslovnih prostorov za proizvodno/storitveno dejavnost in oddajanje teh pod ugodnimi pogoji so se lotila vsa neuspešna mesta in uspela. Pričakujemo, da bo v prvih petih letih s tem ukrepom priložnost zaposlitve v mikropodjetjih dobilo najmanj 150 in v naslednjih petih letih še 150 brezposelnih. Seveda pa bo stalno "prežanje" na rastoča slovenska in tuja podjetja, ponudba konkurenčnega podjetniškega okolja in odlično ter intenzivno sodelovanje s PGZ-jem (Pomursko gospodarsko zvezo) in OZP-jem (Obrtna zbornica Pomurja) v času mojega županovanja stalna dnevna skrb. Zagotovitev lokalno pridelane hrane za vrtce in šole bo odličen primer dobre prakse, ki bo spodbudil dejavnost na kmetijah in v podjetju, ki ga bomo ustanovili v JZP-ju (javno-zasebno partnerstvo) ali podelili koncesijo. Seveda se bodo v proces "biokmetijstva" vključevali tudi brezposelni, s čimer bodo pridobivali pomembne kompetence in občutek pripadnosti.

Aleksander Jevšek, SD
O avtocesti: Obstoječa avtocesta glede na prejšnjo regionalno cesto že zdaj omogoča neprimerno hitrejšo in varnejšo povezavo z osrednjim delom Slovenije. Odstavni pas pa vsekakor manjka. Primarno, da se omogoči hiter in nemoten dostop do udeležencev prometne nesreče, ki je zdaj, ko pomurska avtocesta nima odstavnega pasu, zelo otežen. Sekundarno zaradi vedno večje gostote tovornega prometa, saj je pomurska avtocesta del koridorja Kijev–Barcelona.

O zaposlovanju mladih: Mestno občino Murska Sobota vidim kot občino, privlačno za življenje, za delo, za naložbe in za počitnice, prepoznavno po visoki kakovosti življenja in enakih možnosti vseh. Mladim je treba zagotoviti delovna mesta, stanovanja, moderno športno infrastrukturo in kulturno dogajanje. Zato bomo nadaljevali privabljanje investitorjev s promocijo priložnosti in urejenimi poslovnimi območji z vso potrebno infrastrukturo ter logističnimi povezavami in seveda usposobljenimi kadri. Vsak, ki ustvarja delovna mesta z visoko dodano vrednostjo in spoštuje svoje zaposlene, je pri nas dobrodošel. Rešili bomo stanovanjsko problematiko z novimi stanovanjskimi rešitvami in novimi zemljišči za individualno gradnjo v mestu in primestnih naseljih. S stanovanjskima skladoma občine in države bomo začeli tudi projekte izgradnje najemnih stanovanj, namenjenih predvsem mladim. Predvsem pa bomo nadaljevali številne projekte, ki delajo našo občino zeleno, pametno, povezano in solidarno ter živo in ustvarjalno, skratka, privlačno za življenje.

Aleksandra K. Kovač

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 8

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • pjandura 12. november 2018 ob 15:30
  Prijavi neprimerno vsebino
  "19-letni Svit iz Murske Sobote pravi, da se v občini težko najde zaposlitev za nekatere študijske smeri, zato mladi odhajajo iz občine."

  A daj a res? To je pa samo v vaši občini tako a veste.
  +8
  0
 • bp81fx 12. november 2018 ob 16:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zelo generično vse skupaj.
  +4
  0
 • Matto123 12. november 2018 ob 17:14
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zakaj pa mladi ne USTVARITE služb za te poklice ki jih bojda primanjkuje? Preleni? Manj sposobni? Razvajeni? 90% folka ne počne v lajfu tega kar jih veseli, zato se temu reče služba ne pa hobi =)
  +2
  0
 • Balaž 12. november 2018 ob 17:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  Tile izbrani mladi so že nanovačeni člani raznih strankarskih podmladkov, realnejšega vpogleda torej ni, prodajajo vam butalske buče.
  0
  0
 • urosh444 12. november 2018 ob 17:29
  Prijavi neprimerno vsebino
  razen, da se udeleženci v politiki ne spreminjajo na bolje, kvečjemu so čedalje bolj nesposobni in vpeti v črno roko iz ozadja. še večji problem od tega je, da generacija, ki prihaja (statistično gledano daleč najbolj izobražena slovenska generacija), nima pojma o stvareh, ki se dogajajo okoli njih in so pomembne za njihovo prihodnost. vse to pomeni, da bodo tisti, ki vladajo iz ospredja in ozadja ta narod še lažje kradli.
  0
  0
 • wokeAF 12. november 2018 ob 17:42
  Prijavi neprimerno vsebino
  Povečanje hitrosti za 20% na 30% skupne poti do Ljubljane ti skrajša čas potovanja za 6%, oz 6min.
  Za informacijo: avtocestni most na Muri je bil zgrajen z odstavnim pasom, avtocesta pa se je naredila brez odstavnega. Ali so vmes zamenjali načrte, ali so že vnaprej načrtovali širitev avtoceste pa nihče ne ve. Ve se le, da je širitev astronomsko dražja od graditve 3 pasov. Mostu očitno ne moreš dograditi. Most je imel tudi nabarvano črto za odstavni pas, to so takoj zabarikadirali z betonskimi bloki in tja postavili izgovor od kolesarske steze, ki je nihče ne uporablja.
  +1
  0
 • mojenovoime 13. november 2018 ob 13:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  Napačno razmišljanje. Za štajersko avtocesto je predvideno zmanjšanje hitrosti na 100km/h v Savinjski regiji. Nič bolj hitro ne boš v Ljubljani, le denar bo šel skozi okno.
  Če že kaj, bi bilo treba vložit v potniško hitro železnico MS-MB-Celje-Domžale-LJ-KP.

  To je edina rešitev, pa bi bil iz MB v LJ v pol urce, promet bi se pa zmanjšal. Volk sit in koza cela, nobene potrebe po novih pasovih na AC.
  0
  0
 • mojenovoime 13. november 2018 ob 13:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pa res, nehajte z gradnjo cest, norci. Nobena država nima tolko tujega prometa kot mi, delajmo za državljane, ne za tujce!!! Nardite nam dober potniški promet in bolj čist zrak!
  0
  0

Zadnji prispevki